bio-forum.pl

orzech włoski w gronie

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. orzech włoski w gronie
grono

znalazłem taki orzech włoski - co najmniej 11 owoców w jednym 'gronie'. Zazwyczaj spotykam po 1-3, rzadziej po 4. Nie przypominam sobie abym spotkał kiedyś więcej (świadomie) - ale nigdy specjalnie nie prowadziłem takich obserwacji - więc może jest to zjawisko powszechna a ja po prostu przeoczałem. Czy ktoś ma w tej materii jakieś spostrzeżenia?

od cze.2010

2. orzech włoski w gronie
7.lip.26 17:54
Piotr Grzegorzek

Do tej pory z czymś takim się nie spotkałem.

od wrz.2006

3. orzech włoski w gronie

Trochę o tym poczytałem i zadałem też pytanie na forum ogrodniczym. Wnioski są takie, że jedno takie grono może się zdarzyć i nie są to zupełnie odosobnione przypadki. Istnieją również odmiany, które charakteryzują się owocowaniem w gronach - nawet do 16 orzechów, ale nie są one powszechne w uprawie szczególnie dlatego, że takie orzechy są małych rozmiarów. W gronach owocują inne gatunki orzechów.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji