bio-forum.pl

Suillus plorans? pod Pinus strobus i P. sylvestris, Sopot - suszka do weryfikacji

bez logowania - można przeglądać
Boletaceae fungarium GREJ

od lut.2020

1. Suillus plorans? pod Pinus strobus i P. sylvestris, Sopot - suszka do weryfikacji
Suillus sp. z Sopotu – suszka do oznaczenia i zgłoszenia GRej

19 lipca 2026 r. znalazłem w Sopocie, w okolicy Hotelu Opera, dwa mocno dojrzałe i częściowo zniszczone owocniki z rodzaju Suillus.

Współrzędne stanowiska:

54.4439952, 18.5477224

Owocniki rosły na ziemi, na zadrzewionej skarpie, w ściółce z dużym udziałem igieł sosnowych. W bezpośrednim sąsiedztwie znajdowały się:

sosna wejmutkaPinus strobus,

sosna zwyczajnaPinus sylvestris,

– drzewa liściaste i krzewy.

Nie jestem więc w stanie przesądzić, z którym gatunkiem sosny owocniki były związane mikoryzowo.

Pierwszego dnia wykonałem fotografie obu owocników i ich najbliższego otoczenia. Zdjęcia zamieściłem również w grupie European Boletes. Tomasz Sobczak wskazał roboczo:

Suillus plorans?

„Plorans +1, ale znajdź w lepszym stanie”.

Na obecnym etapie traktuję opinię Tomasza Sobczaka jako główne oznaczenie wstępne, wymagające potwierdzenia na podstawie suszki. Ze względu na obecność Pinus strobus oraz Pinus sylvestris chciałbym jednak uwzględnić także inne możliwe gatunki rodzaju Suillus, w tym Suillus placidus oraz gatunki związane z sosną zwyczajną.

20 lipca wróciłem na stanowisko. Nie znalazłem nowych, młodych ani lepiej zachowanych owocników. Wykonałem natomiast dokładniejszą dokumentację fotograficzną:

– całego siedliska i skarpy,

– miejsca wzrostu owocników,

– ściółki i podłoża,

sosny wejmutki i sosny zwyczajnej,

– igieł, kory i pokroju drzew,

– owocników z góry, z boku i od spodu,

– hymenoforu, trzonów i uszkodzonych fragmentów miąższu.

Wybrane zdjęcia z obu dni dodaję do tego postu.

Pobrałem oba owocniki i zabezpieczam je jako jeden zbiór z jednego stanowiska, przeznaczony do przygotowania suszki. Owocniki były już stare, miękkie, częściowo rozłożone, uszkodzone i zasiedlone przez bezkręgowce, dlatego zdaję sobie sprawę, że ich wartość diagnostyczna może być ograniczona.

Na fotografiach widoczne są między innymi:

– brązowe, bardzo dojrzałe pory,

– jasny trzon z brunatnymi punktami lub ziarenkami,

– żółtawe fragmenty miąższu,

– brązowy kapelusz,

– zaawansowane uszkodzenia owocników.

Proszę o pomoc w oznaczeniu i dalsze pokierowanie:

1. Czy na podstawie zdjęć można zawęzić oznaczenie bardziej niż do Suillus sp.?

2. Czy sugestia Suillus plorans pozostaje prawdopodobna, skoro w pobliżu rosły zarówno Pinus strobus, jak i Pinus sylvestris?

3. Jakie gatunki należałoby uwzględnić w diagnostyce różnicowej?

4. Czy oba owocniki powinienem pozostawić razem jako jeden eksykat z tego stanowiska?

5. Komu najlepiej przekazać suszkę do weryfikacji - najpierw Tomaszowi Sobczakowi czy bezpośrednio osobie zajmującej się rodzajem Suillus albo borowikowatymi w GRej?

6. Czy Tomasza Sobczaka mogę, po uzyskaniu jego zgody, podać jako osobę dokonującą wstępnego oznaczenia na podstawie fotografii?

7. Czy zgłoszenie do GRej powinienem utworzyć już teraz jako Suillus sp. / Suillus plorans?, czy dopiero po zbadaniu suszki i potwierdzeniu oznaczenia?

8. Czy numer tego wątku powinienem później podać w formularzu zgłoszeniowym GRej?

9. Czy mimo złego stanu owocników suszka może mieć jeszcze wartość diagnostyczną i dokumentacyjną?

Mam zapisane dokładne współrzędne stanowiska oraz pełną dokumentację fotograficzną z obu dni. Zależy mi na prawidłowym oznaczeniu, przygotowaniu i opisaniu suszki oraz przekazaniu materiału do właściwej osoby.

20260720_070926
20260720_070917
20260720_070912
20260719_142300
20260719_142329
20260719_142327
20260719_142325
20260719_142303

Będę wdzięczny za dalsze pokierowanie.

od wrz.2005

2. Suillus plorans? pod Pinus strobus i P. sylvestris, Sopot - suszka do weryfikacji

1. Poprosimy o zdjęcie powierzchni kapelusza.: D

2. Tak, suszek ma jeszcze wartość dokumentacyjną - zarówno do oceny cech mikro, jak i ewentualnych badań genetycznych.

3. Tak, we wpisie GRej należy podać nr wątku (jest odpowiednie pole).

4. Najlepiej jako okaz dokumentacyjny przesłać oba zasuszone owocniki.

5. Zgłoszenie należy utworzyć jako S. plorans - w czasie weryfikacji przez kustosza (w tym wypadku pewnie przeze mnie) oznaczenie zostanie potwierdzone lub zmienione.

6. Oczywiście Tomka należy wpisać jako oznaczającego.

7. Suszka proszę przesłać do mnie: Błażej Gierczyk, Wydział Chemii UAM, Uniwersytetu Poznańskiego 8, 61-614 Poznań.

od lut.2020

3. Suillus plorans? pod Pinus strobus i P. sylvestris, Sopot - suszka do weryfikacji

Dziękuję za jednoznaczne wskazówki.

Dodaję zdjęcia powierzchni kapeluszy. Oba owocniki pozostawię razem jako jeden zbiór dokumentacyjny i po całkowitym wysuszeniu prześlę je na podany adres.

Zgłoszenie do GRej utworzę jako Suillus plorans, wpisując Tomasza Sobczaka jako osobę, która dokonała wstępnego oznaczenia na podstawie fotografii, oraz podając link do tego wątku.

Dla porządku: owocniki zostały znalezione i sfotografowane 19.07.2026, natomiast pobrałem je do przygotowania suszki podczas ponownej wizyty na stanowisku 20.07.2026.

20260720_070855
20260720_070921
20260719_142320
20260719_142319
20260719_142315

Dziękuję za pomoc i dalszą weryfikację materiału.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji