Wstępnie 8 sierpnia uznany na Acer maximowiczianum po trójlistkowych liściach i owłosionych gałązkach. Te zdjęcia zaproponowałem do Atlasu i zostały przez Marka zaakceptowane.

13 sierpnia udałem się pod to drzewo ponownie aby je sfilmować i oto zaskoczenie. Zwracam uwagę na owłosienie gałązek i spodniej stronie liści. Uwaga to jedyny klon w tej okolicy.
Otwieram dyskusję. Internetowe aplikacje wysiadają. Jeśli by zaszła taka potrzeba jestem skłonny udać się ponownie w tę okolicę i pozyskać suszka.
Moim zdaniem to Acer negundo. Na ten gatunek wskazuję przede wszystkim wygląd skrzydlaków i liści
Niestety zetknąłem się już z tym, że klucze bywają nieco mylące w kwestii np. znaczenia owłosienia pędów.
Wszystkie osobniki Acer negundo które widziałem do tej pory zawsze były łyse, a tutaj owłosione są nawet ogonki liściowe. Do tego dominują liście trójlistkowe, które rzuciły mi się przy pierwszej sesji zdjęciowej.
Acer negundo ssp. californicum ma owłosione pędy i przeważnie 3-listkowe liście. Wg mnie to on.
Dzięki za oznaczenie. Tutaj na stronie Flora of North America species comparison - nwwildflowers.com - jest opis. Wszystko się zgadza. Barwa gałązek zielonkawa do szarawej, umiarkowanie do gęsto owłosionej. Liście pojedynczo pierzaste. Ogonek liściowy zielony, rzadko lub gęsto owłosiony; Listki 3 (–7), jajowate do jajowato-lancetowatych, 4–11 × 3–9 cm, często głęboko klapowane lub trójdzielne, powierzchnia odosiowa owłosiona, gęsto klapowana w młodości i na żyłkach, powierzchnia doosiowa owłosiona przynajmniej wzdłuż głównych żyłek, zatoki klapowanych listków krótsze lub dłuższe niż połowa długości listka.
Myślę, że ten takson zasługuje na odrębną kartę w naszym atlasie.
Piotrze, mógłbym prosić "suszka"?
Proście a będzie wam dane. W przyszły wtorek lub środę ponownie odwiedzę to miejsce. Tak przy okazji według archiwów map Google. Maj 2012 - nic nie widać, maj 2013 - jest coś podobnego o wysokości około metra, maj 2019 - widać wysoki krzew, maj 2022 - krzew jest jeszcze bardziej wyraźny, marzec 2023 - krzew jest jeszcze bardziej wyraźny, wrzesień 2025 - widać kilkupienne drzewo.
W poniedziałek 7 sierpnia okazy zostały zebrane. Przy okazji w tej okolicy znalazłem trzecie skupisko tego taksonu. I tak okaz z ulicy Krakowskiej jest najstarszy z nich - trzy pnie w tym główny ma prawie metr obwodu. Okaz startowy z północnego odcinka ulicy Woźniaka jest znacznie młodszy. Dopiero co odkryty jest najmłodszy z nich. Z każdego pobrałem próbkę
Pokaż jeszcze skrzydłami
Miało być skrzydlaki