Gdzie w okolicach Kraków - Bochnia - Brzesko - Tarnów rośnie bez hebd?
Znam liczne stanowiska tego gatunku na zachód od Krakowa. Przejrzyj moje Wędrówki z Grzegorzkiem to masz szansę to i owo wybrać. Jeśli potrzebne rośliny jako takie możemy udać się tam wspólnie.
Tutejsza wyszukiwarka słabo działa, a ja nie bardzo mam kiedy przysiąść 🙁
Może jakaś podpowiedź? 🥹
Na przykład Las Rudno od strony północnej - [bf#1370326]
Na przykład rejon Lipowca - [bf#1646185]
W Bochni można spotkać choćby w okolicach koryta Raby
Dolina Raby pasuje - a jakąś podpowiedź co do lokalizacji?
Dzięki 👍😄
Potrzebuję nasion. Plan jest taki - mam kawałek ugoru, gleba na utworach lessopodobnym, świeża. W mojej okolicy ugór=nawłoć i biologiczna dewastacja. Koszenie tylko wzmacnia nawłociowisko. W oparciu o atlas-roslin. pl wymyśliłem, że wsiedlę tam hebda i sztucznie założę odpowiadający mu zespół
Nad Rabą zauważyłem, że oprócz właśnie bzu, jedną z nielicznych roślin, która jest w stanie punktowo oprzeć się nawłoci jest Starzec nadrzeczny
Zebrałem nasiona z nad Raby, ale ok 98% nie przeszło próby spławiania. Susza i upały...
Hebd to bylina. Może spróbujesz pozyskać sadzonki.
Sadzonki to wygoda, ale minął już ten czas, gdy latałem po wertepach ze sztychówką bo koniecznie chciałem mieć jakieś krzaczki. Ale kto wie, stanowisko nad Rabą jest łatwo dostępne, pod linią energetyczną i nie jest użytkowane rolniczo. Może się zbiorę w sobie
A ciekawe jak zareagowałby na próbę uprawy z kłącza pofragmentowanego na małe kawałki i rozdysponowanego po polu