bio-forum.pl

Pora na gęśnice !

bez logowania - można przeglądać

od lis.2007

1. Pora na gęśnice !
1
2
3
4
5
6

Po powrocie z krótkiej podróży zastałem moje rodzinne strony w bieli i zieleni. Wszędzie ciepło i mokro, bardzo majowo i grzybowo. Naczytawszy się postów na forum nabrałem ogromnej ochoty na majówki z patelni, oczywiście przepis z forum a`la Jolka. Ponieważ nigdy wcześniej nie zbierałem majówek (znałem je tylko z atlasu grzybów), miała to być wielka improwizacja. W terenie wyglądającym bardzo majówkowo natknąłem się na pierwsze egzemplarze.

7

Potem szybkie sprawdzenie właściwości organoleptycznych, ostateczna weryfikacja z atlasem i na patelnię. Masełko, cebula, sól i pieprz + krojone majówki x 20 minut na małym ogniu = niebo w gębie.

8

pozostałe majówki do garnka i na marynatę

od kwi.2004

2. Pora na gęśnice !

Apetycznie to wygląda. W tym roku rzeczywiście w naszym ośrodku też wyrosło bardzo dużo majówek. I - co się rzadziej zdarza - nie były zaczerwione.

od paź.2005

3. Pora na gęśnice !

Kolejny nieznany grzyb ( mówię o mnie). Kurcze - może tak z Jolką gdzie wyskoczyć do lasu na majówki:-)

od kwi.2004

4. Pora na gęśnice !

O rany, majówki! Pełno ich było na Dzierżnie. Rysiu, jak trafię, dam Ci znać. Teraz będE w rozjazdach. Od pojutrza w Tomaszowie - tam, gdzie mieliśmy zjazd. Tym razem jest to zjazd innego interkółka. Potem jeszcze inne wypady.

od paź.2007

5. Pora na gęśnice !
9.maj.08 12:27
Jan Smyczek "emeryt57"

Właśnie przeczytałem w atlasie Marka informacje o Gęśnicy wiosennej [majówce wiosennej]. Po przeczytaniu postu Wiesława i obejrzeniu zdjęć myslałem, że to żart (patrz boletus aprilis) i sięgnąłem do e-atlasu grzybów Marka. Okazuje sie, że nie znam pospolitych grzybów. Jest trochę podobna (majówka) do gąsówki nagiej, ale dużo jaśniejsza. Robi się sucho w lesie i tak ma byc aż do połowy maja. Czy będa rosły majówki i inne grzybki? Pozdrawiam

(wypowiedź edytowana przez emeryt 09. maja. 2008)

od paź.2005

6. Pora na gęśnice !

Ja tylko czekam na hasło Jolki. Ona te grzybki zna i od razu jadę po nią i na majówki:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji