No to tym razem bez zdjęć. Mimo spadku temperatury w krakowskich parkach można spotkać: kurchaweczkę zaroślową, gnojankę żółtawą, łuskowca jeleniego, maślankę wiązkową, czernidłaki (np. coprinus auricomus), kołpaczki Rikena, wieruszki (Entoloma sepium) i kilka innych grzybków. Serce rośnie!
witam wszystkich! Ciekawy jestem czy ogladaliscie dzisiejsza panorame... POkazywali pierwsze piekne Borowiki ceglastopore! Moze beda to jeszcze powtarzac o 22 :) mam nadzieje. Jeszcze teraz szykuje sie deszczowy i cieply tydzien... na pewno w weekend bedzie pierwsze male grzybobranko;)
Dzisiaj na Skwerku Serkowskiego w Krakowie widziałem pierwsze w tym roku żółciaki siarkowe. Rosły na robini czyli grochodrzewie czyli akacji. Rosły, bo zrobiłem z nich pyszne sznycle.
A przy okazji zniknęły wszystkie obrazki oprócz ikonek z profilu... to już tak na zawsze?
Tak wyglądały żółciaki[grzybypolskie.republika.pl] w ubiegłym roku w maju, a tak[grzybypolskie.republika.pl] w (!) pażdzierniku.
Wielbicieli twardzioszka przydrożnego (Marasmius oreades) pragnę poinformować, że dzisiaj w parku podziwiałem długi na kilka metrów rząd tych smacznych grzybków.
No! 24-05-2003 - Pierwszy w tym roku porządny grzybek, mianowicie borowik ceglastopory! Ochocho!! Nogi mi się rwą w miejsca, gdzie może być ich więcej!! Za tydzień na pewno tam pojadę.
Z tego, drobno pokrojonego w kosteczkę, uduszonego a potem podsmażonego na patelni była przepyszna jajecznica!!
pieczarki na trawniku na Mokotowie w Warszawie.
Potwierdzam. Rosna nawet w duzych ilosciach!
Od dwóch tygodni w ogródkach działkowych (okolice Łodzi) można znaleźć duże ilości majówki wiosennej. Rosną w pasmach po kilkadziesiąt owocników, niestety nie nadają się do kulinarnego wykorzystania ponieważ są silnie zrobaczywiałe.
Dzisiaj zrobiłem wypad w dolinę Odry-Oławy, głównie aby wypróbować nowy GPS (poprzedni - Garmin GPS 12 jest do kupienia od ręki, za 550zł wraz z kabelkiem do komputera i do zasilania z gniazda zapalniczki).
Z ciekawych rzeczy znalazłem koźlarze grabowe i boczniaki płucne.
Były też łuskowce jelenie, czernidłaki i żagiew orzęsiona.
Puszcza Niepołomicka wysuszona na pieprz, znalazłem tylko łuskowca jeleniego, trochę podeschniętych szyszkówek gorzkawych i kilka pniaków porośniętych maślanką wiązkową. Poza tym rozpocząłem sezon kleszczowy - po powrocie zdjąłem z siebie trzy egzemplarze. Na szczęście nie udało im się wkręcić... brrrrrrrr.
Marku, piszesz, że koźlerze grabowe?? OO!! No to fajnie! Sporo ich było?
Na początku przepraszam za DUŻE powyższe fotki, ale mam 1280x1024 i nie zauważyłem, że one są duże: D
Dzisiaj z Tatą byłem na prawdziwkach. W lesie strasznie sucho, ale prawdziwki rosną olbrzymie jak talerze. NIEROBACZYWYCH przyniówsł tato 8 szt. a ja chyba 6 a do tego kozaczka i borowika ceglastego.
Jeśli w tym tygodniu popada, to las oszaleje.