bio-forum.pl

Małopolska lipiec 2008

bez logowania - można przeglądać

od sie.2006

1. Małopolska lipiec 2008
smierdziel

Popadało, cieplutko, to trza się na grzyby wybrać, wziąłem małe wiaderko, bo tak sobie pomyślałem, że troszki za wcześnie jak na duże wiadra :). Efekt widać poniżej.

Zacząłem od tych pachnących;)

kury

Na szczęście kurki (moje ulubione) wynurzyły główki

Z góry skubaniec wyglądał na wyrośniętego prawdziwa, niestety...

Znalazłem też Boletus junquilleus jak myślę, malutki, zawsze widzę je malutkie, przy dotyku sinieją, że hej

Kilka zdrowiutkich ceglaków

No i moi ulubieni tego dnia :)

2 godziniki - trochę kurek, podgrzybków ze 5 będzie, ceglaki 3, borowiki 7.

Już się zaczyna, już się cieszę...

od lut.2008

2. Małopolska lipiec 2008

no przepiękne grzybki ale czemu pan zaczął nowy wątek zamiast dopisać sie do tego który już istnieje? :)

od wrz.2006

3. Małopolska lipiec 2008
20.lip.08 13:19
Artur Szpak "artbrt"

muszę się wybrać

smaków narobiłeś...

od paź.2005

4. Małopolska lipiec 2008

Piękne grzybki - śliczne fotki:-) Czyżby pełnia sprawiła jednak ten wysyp? We wtorek atakuje znowu moje lasy.

od sie.2006

5. Małopolska lipiec 2008

No i nie wytrzymałem wczoraj do mnie do pracy przyszedł gość z 50 borowikami wielkości kokosów i wkurzył mnie tak, że musiałem dzisiaj pójść... i poszedłem...

Na początek stary znajomy z tego regionu, cz yjest jeszcze na czerwonej liście?

a później to juź się posypało...

były też dziwaki

A czy to na pewno źółtopory?

Pierwsze spotkane w tym roku maślaki

Skończyło się wiaderkiem wesołych, świeżutkich Borowików, zupka będzie przednia... :)

od paź.2005

6. Małopolska lipiec 2008

Druga fota od końca. To mały ceglastopory. Też miałem takie przypadki, że nie zdążył się wybarwić na czerwono spód kapelusza. Zobacz fotkę na śląskim doniesieniu z lipca.

od paź.2005

7. Małopolska lipiec 2008

No i zapomniałem - piękne fotki!

od sie.2006

8. Małopolska lipiec 2008

Nie Rysiu, nie masz racj a propos drugiej fotki od końca, widziałeś siateczkę...?

od sie.2007

9. Małopolska lipiec 2008

Borowik na fotce #2 od końca to Boletus calopus. Marcin dobrze zwrócił uwagę na powierzchnię trzonu. B. erythropus ma trzon pokryty takimi bardzo drobnymi ziarnistymi łuseczkami, a nie siateczką. Cecha chyba dość unikatowa wśród borowików.

od paź.2005

10. Małopolska lipiec 2008

Faktycznie - grubotrzonowy. Pomyliło mi się z moim, który był bardzo malutki wsród ceglaków i jeszcze nie wyczerwieniał pod kapeluszem. No a tutaj, faktycznie ta siatka. Przepraszam za pomykę, dziekuję za ostrzeżenie:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji