Gdzie sa grzyby na Mazowszu?
U mne są prawdziwki i podgrzybki. Gostynin
Wczoraj byłem w okolicach Wiązowny, bardzo sucho.
Mimo to w koszyku były prawdziwki, kożlaki, kurki i podgrzybki.
Grzyby chcą rosnąć, czekamy na deszcz.
Okolice Złotokłosu bezgrzybne. Trzeba się nachodzić żeby znaleźć jednego lub dwa grzybki.
Okolice Otwocka (pod Warszawą). Po dzisiejszym grzybobraniu już nie mogę doczekać się następnego. Po ostatnich ulewnych i ciepłych dniach nastąpił duży wysyp podgrzybków. Co chwile zatrzymywałem się i zbierałem młodziutkie okazy rosnące w wielkich skupiskach. Owocem 4 godzinnego chodzenia po lesie był pełniutki kosz. Oprócz podgrzybków zebrałem również sporo zielonek, maślaków i kilka rydzów. Dopiero przymierzam się do kupna aparatu także nie mogę podzielić się z wami tym pięknym widokiem. Niestety, z powodu braku czasu nie zdążyłem oblecieć połowy miejscówek i muszę przyznać że z wielkim żalem opuszczałem las.
Witam.
Orientuje się może ktoś jak wygląda sytuacja z grzybami w okolicach Mińska Mazowieckiego? I ewentualnie w których lasach? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Wczoraj sobota - cały dzień padał deszcz, a w niedzielę piękna słoneczna pogoda od samego rana. Wybrałem się ze znajomymi na grzyby do namiastki (duże połacie wypalone - aż żal patrzeć) lasu, który znajduje się w najbliższych okolicach Radomia. Jak na tak zniszczony las, to efekty nadspodziewanie dobre.
Nieplanowana wycieczka do lasu na grzybobranie w najbliższe okolice Radomia - laski na Wincentowie. Jeszcze kilka lata temu był to ładnie zalesiony młodym drzewostanem (sosna) i bardzo grzybny kompleks leśny. Las stosunkowo młody, sadzony w latach 1950/55 - zalesione tereny typowo piaszczyste. 2-3 lata temu w lesie w okresie letnim wybuchały systematycznie pożary w różnych częściach terenu leśnego. Spaleniu uległy najbardziej "grzybne" miejsca. Spaleniska zostały zamienione na kopalnie piachu oraz miejsca do wywozu gruzu i tp. materiałów.
Tak wyglądają teraz miejsca, gdzie kiedyś zbierało się borowiki sosnowe (Boletus pinophilus), gąski zielone, siwe, maślak pstry (Suillus variegatus), podgrzybki:
Takich wypalonych miejsc jest kilka na bardzo niewielkim obszarze tego niegdyś "urodzajnego" lasu. Las już się tutaj najprawdopodobniej nie odrodzi - powstają nowe doły po wybranym piachu, które przeznaczane sa na wysypiska śmieci.
W małych "kępach" ocalałego od pożaru lasu można jeszcze spotkać - znaleźć takie okazy, świadczące o tym jak grzybny był to teren:
- zwracam się z zapytaniem do wytrawnych zbieraczy grzybów i znających temat związany z ochroną pewnych gatunków grzybów, czy sarniak dachówkowaty - Sarcodon imbricatus - jest pod ochroną? W atlasie grzybów widnieje przy opisie tego gatunku stwierdzenie: Status na Czerwonej Liście: V - narażony. Pytanie to zadaję, ponieważ spotkałem się z wypowiedzią grzybiarzy na naszym terenie, że w jakimś programie TV omawiano ten gatunek, jako gatunek pod ochroną.
Pod ochroną!
Dziękuję za odpowiedź. Doczytałem w "Wikipedii", ale już po zadaniu pytania na forum. Dotychczas byłem na 100% przekonany (nieświadomie - sądząc po ilości jego występowania w okolicznych lasach), że jest to gatunek nie podlegający ochronie.