bio-forum.pl

Podkarpacie - wrzesień

bez logowania - można przeglądać

od lis.2007

1. Podkarpacie - wrzesień
1

Po dłuższej przerwie spowodowanej suszą wybrałem się na mały rekonesans do lasu. Bez kosza i bez aparatu fotograficznego. W pierwszym dołku, gdzie zazwyczaj stała woda a nad nią grzyby, rosło 31 sztuk prawdziwków na powierzchni ok. 3 metrów kwadratowych. Na szczęście w komórce mam jakiś "aparacik foto".

2

Następnego dnia przygotowany nieco lepiej do grzybobrania przeglądnąłem w miarę dokładnie swoje rejony.

3
4
5
6

Stwierdziłem masowy wysyp kozaków czerwonych (wszystkich maści) we wszystkich znanych mi miejscach.

7
8
9
10
11

Prawdziwki od niemowlaka po seniora jeszcze niezbyt gęsto, aczkolwiek dość równomiernie. Do złudzenia przypominało to stan zagrzybienia na połowę września z poprzednich lat, kiedy to po 20 - tym września zbierałem śliczne grzyby w setkach sztuk dziennie. Poniżej załączam kilka archiwalnych fotek.

Pomimo niedostatku opadów, wszystko wskazuje na początki wielkiego otwarcia jesiennego sezonu grzybowego.

od paź.2007

2. Podkarpacie - wrzesień
10.wrz.08 21:51
Jan Smyczek "emeryt57"

Fajne grzybki i jeszze lepsze fotki. Czyli jak jest pora to grzyb rośnie i dużo wilgoci nie potrzebuje. U nas słabo. Dzisiaj znalazłem 12 grzybków w cztery godziny. Za to spotkałem 15 grzybiarzy.

od sie.2007

3. Podkarpacie - wrzesień

Tak z ciekawości, jakie drzewa rosły w pobliżu tych koźlarzy na zdjęciu?

od lis.2007

4. Podkarpacie - wrzesień

od cze.2012

5. Podkarpacie - wrzesień
11.wrz.08 10:55
Kamil Bereś "berek144"

Jakie Piękne Grzyby, a w których to okolicach takie sie pojawiły?? też jestem, z podkarpacia, ale w moich sprawdzonych rejonach (Głogów - Kolbuszowa) totalna susza... nic! tylko zazdrościc, bo na dalsze wypady czasu brak: (

od lis.2007

6. Podkarpacie - wrzesień
1
2
3
4

Grzyby zbieram w okolicach Stalowej Woli, najczęściej w lasach janowskich. Byłem dziś na małej kontroli zagrzybienia i rozczarowanie - grzyby zastopowały. Owszem nazbierałem na sos, ale wyłącznie przy drogach a właściwie na drogach.

5
6

Jest trochę podgrzybków, kozaków i gołąbków...

7
8

... i pięknych muchomorów...

od wrz.2007

7. Podkarpacie - wrzesień

Czy to ostatnie zdjęcie nie przedstawia przypadkiem czerwonolistnego Amanita strobiliformis (muchomor szyszkowaty)?

Pozdrawiam

od sie.2007

8. Podkarpacie - wrzesień

Przypadkiem nie;] To Amanita citrina.

od cze.2012

9. Podkarpacie - wrzesień
28.wrz.08 12:26
Kamil Bereś "berek144"

Jak tam przedstawia się sytuacja na podkarpaciu?? Byłem dzisiaj na malym rekonansiku w okolicach Lezajska i bardzo się rozczarowałem... totalny brak grzybów

koszykowych! Owszem nazbierałem nieco lejkowców, płachetek kołpakowatych, ale bardzo mało... sądziłem, ze po obfitych deszczach i nieco wyższych temperaturach w ostatnich dniach coś ruszy... niestety się rozczarowałem: (

od lis.2007

10. Podkarpacie - wrzesień
1
2
3
4
5

Kamil - chyba źle trafiłeś. Jest całkiem sporo grzybów w okolicach Stalowej Woli w pobliżu miejscowości Lipa, Słomiana, Przyszów. podgrzybki, maślaki, borowiki, kanie, rydze itp. poniżej zamieszczam wybrane fotki moich wrześniowych grzybów.

6
7
8
9
10

Borowiki zazwyczaj w sosnowym borze we mchu.

11
12
13

Rydze oczywiście na masełko....

14

Kanie usmażone w panierce do zalewy octowej...

15
16
17

Trąbkowy w ramach eksperymentu do marynaty...

Na deser coś dla oka i dla potomnych.

od lis.2007

11. Podkarpacie - wrzesień
1
2
3
4

Ostatni dzień września - pora na konkrety.

10 rano w lesie - grzyby są wszędzie (grzybiarze również), w stadkach, parami i pojedynczo. Małe marynaciaki i słuszniejsze do suszenia. 80% to prawdziwki.

5
6
7

Wszędzie oczywiście stada żarłocznych ślimaków....

W sumie około 120 grzybów z tego 90 to prawdziwki.

Ogółem we wrześniu zebrałem 250 - 300 prawdziwków, co nie stanowi nawet 10% zbiorów z września 2007. Jutro na rydze (oczywiście na konto październikowe), pojutrze prawdziwki (i tak do listopada).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji