bio-forum.pl

Jesień 2005-Kaszuby.

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Jesień 2005-Kaszuby.

Druga połowa września i... totalna bryndza. Nie ma nawet sitaków! Jak tak dalej pójdzie to-jak ktoś już wspomniał-to naprawdę podgrzybki, miodówki, kożlaki będziemy znać z atlasów. No ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Czołganiem przez pełzanie-bo inaczej nie da się zbierać gąsek-uzbierało sie wiadereczko.

No i są oczywiście poczciwe

Są też w zagajnikach młodziutkie maślaki, tylko ja je wolę w maju i ewentualnie czerwcu. Jesienią mnie jakoś nie rajcują. A rosołek gąskowo-kurkowy-rarytas!

od gru.2003

2. Jesień 2005-Kaszuby.

Te grzyby COŚ w sobie mają, pół godziny się na nie gapiłem...

od kwi.2004

3. Jesień 2005-Kaszuby.

Mirek. Zapytaj Pimpka o sposób w jaki przygotowuje rycerzyka do konsumcji. Może podzieli się też swoimi doznaniami smakowymi.

od gru.2003

4. Jesień 2005-Kaszuby.

Ja w tym momencie myślałem o konsumcji, ale duchowej. To podobnie jak z rybami-można je jeść ale i "konsumować"gapieniem się np. w akwarium, które zajefanie uspakaja i relaksuje. Bynajmniej mnie.

od gru.2003

5. Jesień 2005-Kaszuby.

Coś zaczyna się dziać na Kaszubach-nawet pojawiły się (w końcu) miodówki (m. pstry). No i oczywiście typowo jesienne grzyby-gąski zielone, teraz tylko czekać na pierwsze przymrozki i będzie wysyp i pojawią się też gąski siwe (tak myślę). A tydzień zakończył się przepięknie-na sam fajrant przy wyjeżdzie z lasu.

W sumie było ich 6 sztuk, najwiekszy ważył 90dkg i kapelusz miał 25 cm średnicy, trzonu nie obiąłem dłonią. A na tylnej szybie golfa wygląda tak.

Wszystkie były zdrowe!!! Jeden rzut 3kg prawdziwków. A najśmnieszniejsze jest to, że nie rosły w lesie, tylko na polu. rzędem wzdłóż skiby.

Morda się cieszy...

od cze.2010

6. Jesień 2005-Kaszuby.

Terefere - ma kolega wypracowaną technikę uprawy wśród oziminy.;-)

Zielonki rosną... Czy można już mówić o prawdziwym wysypie?

od sie.2005

7. Jesień 2005-Kaszuby.

To mnie kolega pobił.

A ja myślałam, że mój koźlarz to niezły okaz.

od gru.2003

8. Jesień 2005-Kaszuby.

Mi się mocno zdaje, że wysyp będzie w listopadzie. Przez anomalia pogodowe wszystko się pokiełbasiło. Zielonki się ciężko zbiera, jak są 5/6 pod ziemią albo wogule ich nie widać.

Jeśli chodzi o prawdziwki-to takie same i większe zbierał zbierał mój ojciec 40-50 lat temu. W tym samym miejscu co ja stoję jak i na polu gdzie obecnie jest widoczna brzezina, jak i za brzeziną gdzie obecnie jest młodnik sosnowy.

W zeszłym roku w listopadzie zbierałem na tym polu gigantyczne koźlarze babki.

od gru.2003

9. Jesień 2005-Kaszuby.

No z tą uprawą wśród oziminy-może to dobry pomysł. Nowa odmiana Boletus ozimy.

Na boletusy jare czekamy do wiosny.

od kwi.2004

10. Jesień 2005-Kaszuby.

No tak. Jak ja rano jutro wyjeżdżam z Gdańska, dowiaduję się, że tu są grzyby. Cieszę się jedynie, że dzis koło 18-tej osobiście z Mirkami pogadam o tych tajniackich uprawach. :)

od wrz.2005

11. Jesień 2005-Kaszuby.
3.paź.05 12:43
Piotr D. "piotrd"

A to mnie zaskoczyliście z tymi gąskami - zaraz wybieram się na rozpoznanie terenu :)

od gru.2003

12. Jesień 2005-Kaszuby.

Grzybów wszystkich po trochu. Po pierwszych przymrozkach do zielonek dołączyły siwki.

I... piękna jesień

Wiecie co jest piękniejsze od uroczej jesieni?

od maj.2003

13. Jesień 2005-Kaszuby.
21.paź.05 08:51
Anna Kujawa "AniaK"

Co jest piękniejsze?

od gru.2003

14. Jesień 2005-Kaszuby.

WIOSNA!!!

od gru.2003

15. Jesień 2005-Kaszuby.

Piękna jesień

i piękne grzyby

fajnie się zbiera pażdziernikowe jagody jak na krzewinkach nie ma liści

a są nadzwyczaj słodkie.

od gru.2003

16. Jesień 2005-Kaszuby.

Pikują zimówki aksamitnotrzonowe.

od cze.2010

17. Jesień 2005-Kaszuby.

O choooooroba....

Te siwe gąski..... miałem kilka, ale nie odważyłem się ich zjeść. W sumie rozpoznała je małżonka, która zbierała je kiedyś z ciotką. I mimo że miała pewność, że to gąski żadne z nas nie chciało spróbować.

Mirek, czy siwki występują w tych samych rejonach, co zielonki? Swoje grzyby znalazłem około pół kilometra od miejsca, w którym zbieram zielone. Mniej piachu, więcej trawy, las w większości iglasty. Ciekaw jestem, czy mamy ten sam rewir łowiecki...:-)

od gru.2003

18. Jesień 2005-Kaszuby.

W tych samych. Jak wcześniej pisałem lubią też towarzystwo brzóz. Mam takie miejsce gdzie są 3 sosny na krzyż a las praktycznie brzezina i tam zbieram gąski siwe a zielonek tam nie ma.

Jeżeli znalazłeś gąski ziemiste, które rosna w tych samych warunkach co zielone i siwe to są oczywiście jadalne. Ja też mimo, że je znam, rozpoznaje i wiem gdzie ich rośnie masa-nie zbieram i nie wiem kiedy się przekonam i dojrzeje. Zobacz sam

Jak narazie swój "głód"zaspokajam foceniem.

W tym roku w czerwcu pierwszy raz jadłem b. ceglastoporego, parę lat temu nie uznawałem kani...... no i nie próbuj jeśc gąski mydlanej

od cze.2010

19. Jesień 2005-Kaszuby.

Bardzo podobne do tych, które znalazłem. Z nowych gatunków przymierzam się do gołąbków. Kanie nauczyłeś się rozpoznawać samodzielnie, czy pomógł doświadczony zbieracz? Mam nieśmiałą nadzieję poznać jakiegoś zbieracza gąsek siwych i zobaczyć te grzyby w plenerze....:-)

od gru.2003

20. Jesień 2005-Kaszuby.

Do kani i jeszcze opieniek przekonała mnie moja połówka Mirka1, ja ją przekonałem do gąsek bo ich wcale nie znała. Jak byś był w okolicach Lipusza to możemy się wybrac. W tym roku mało czasu zostało, chyba, że do grudnia nie będzie śniegu i dużego mrozu.

To są siwki z zeszłego roku z 12 XII

Jak widac w brzezinie.

od cze.2010

21. Jesień 2005-Kaszuby.

Mam wrażenie że sezon się przeciągnie, w zeszłym roku zbierałem zielonki w listopadzie, a pierwszego stycznia b. r znalazłem kurki. Zamierzam wybrać się na zielone jeszcze w tym roku, wg pogody jesień dopiero co weszła na dobre. Za możliwość zobaczenia "bankowych" siwek dziękuję, możliwe że skorzystam gdy będzie sposobność.:-)

(wiadomość edytowana przez Marcin 02. listopada. 2005)

od gru.2003

22. Jesień 2005-Kaszuby.

My też w Nowy Rok jedliśmy jajówkę z kurek.

od gru.2003

23. Jesień 2005-Kaszuby.

Wysyp gąsek niekształtnych i zielonych oraz mydlanych.

sporo podgrzybków

coraz więcej zimówek

jeszcze są opieńki-trochę przerośnięte

a na deser kołpaczki-już poza lasem

pierwszy raz je jadłem i jestem pod wrażeniem-pieczarki się umywają

i co najważniejsze piękna pogoda, piękna jesień jak na listopad i oby jak najdłużej

od cze.2010

24. Jesień 2005-Kaszuby.

Skąd Ty bierzesz te kołpaczki, chyba mieszkasz w jakiejś lepszej części Kaszub.;-) Byłem dziś w lesie, efekty przemilczę.

od gru.2003

25. Jesień 2005-Kaszuby.

A są lepsze i gorsze częci Kaszub? To tak jak bym się spytał które góry są lepsze Pieniny czy Bieszczady. Wszystkie są urokliwe, tak samo części Kaszub-czy słupskie, helskie, kartuskie czy kościerskie. A grzyby są wszędzie. Kiedyś w doniesieniach było, że w okolicach Gdańska nie ma grzybów. Wybrałem się i okazało się że są-tylko jak ktoś wędruje doliną wzdłuż drogi to nie dziwota. Niestety trzeba się powspinac trochę i wyżej grzyby jak na dłoni. A kołpaczki są z Żukowa-)))

od gru.2003

26. Jesień 2005-Kaszuby.

Powiało zimą... i co dalej? czy jeszcze coś będzie w tym roku? Tych nie rusza zima... dobry znak?

od gru.2003

27. Jesień 2005-Kaszuby.

Wybrałem się na zimówki. I... pół godziny i wiadereczko 5l.

Po drugim foto Marek S. pewnie skojarzy to miejsce.

To moja "zimówkowa inicjacja"zobaczymy co są warte.

Nie omieszkałem odwiedzic swojego lasu. Rosną zielonki i siwki, całkiem świeżutkie aż miło.

od kwi.2004

28. Jesień 2005-Kaszuby.

O matko kochana. U nas zima, którą mi Pimpek wykrakał (brr - to jego wina!) a Mirki szaleją w grzybach. Nawet spod śniegu ich nie wydłubują...; (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji