bio-forum.pl

Grzyby -lasy Halemba

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2008

1. Grzyby -lasy Halemba

Witam jestem tu nowy chciałem się serdecznie przywitać.

Jestem z Rudy Śląskiej a dokładnie z dzielnicy Halemba.

Byłem dzisiaj pozaglądać w lesie za grzybami ale niestety nic nie ma.

Chciałem się zapytać gdzie najlepiej z mojej okolicy wybrać sie na grzyby.?

Za informację z góry dziękuję

od paź.2007

2. Grzyby -lasy Halemba
25.wrz.08 01:24
Jan Smyczek "emeryt57"

Witam. Równiez mieszkam w Halembie. Grzyby zbieram od kikudziesięciu lat. Wrzesien w tym roku jest kiepski, ale sporo grzybów w lesie rośnie niejadalnych, trujacych, ale też jadalnych i nieznanych przez nas. Radzę poczytać kilka dni Forum. Wątki o grzybach na Kaszubach, na Śląsku i podobne bardzo pomaogą w przyszłych grzybobraniach. Prawdziwe Asy grzybobrania mieszkają na Kaszubach. Czytajac ich posty można wiele się nauczyć. Sam mało wiem z tego co oni. Dobry tez jest atlas: link w lewym górnym rogu. Blisko Halemby mozna spróbować coś znależć z tradycyjnych gatunków: koźlarz babka, podgrzybek zajączek, czubajka kania w lasach między Stara Kuźnicą a Panewnikami. Borowików i podgrzybków brunatnych od 2 tygodni nie ma. Pod modrzewiami trafiają sie maślaki żółte. Trzeba się dużo nachodzić. Najlepiej pojechać na rowerze i w czasie szukania przypinać go do drzewa. Za kilka dni jak zrobi się słoneczna i cieplejsza pogoda grzybów powinno byc dużo więcej.

(wypowiedź edytowana przez emeryt 25. września. 2008)

od paź.2005

3. Grzyby -lasy Halemba

Kurcze - Janek - masz kolegę na długie spacery lesne:-)

od paź.2007

4. Grzyby -lasy Halemba
25.wrz.08 13:42
Jan Smyczek "emeryt57"

Tylko, że ja uznaję tylko samotne grzybobranie za wyjątkiem Dydaktycznego ZLOTOWEGO. Rysiu ty jeszcze nie w drodze?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji