bio-forum.pl

Koźlarze :)

bez logowania - można przeglądać

od sie.2005

1. Koźlarze :)

Witam

Dzisiejsze nasze poszukiwania obrodziły w koźlarze szarozielone. Na powierzchni ok 100m kw., było kilkanaście sztuk. Niektóre okazy miały kapelusze średnicy ok 15cm. Oprócz tego miejsca - pusto. W całym lesie znaleźliśmy tylko dwa małe borowiczki :)

Pokazały się jednak krowiaki i gołabki, czyli jest nadzieja na inne bardziej jadalne gatunki :)

Zupa była pyszna.

od sie.2002

2. Koźlarze :)
30.wrz.05 21:04
"pimpek"

To jest k. babka, Joasiu :)

od sie.2005

3. Koźlarze :)

Hmmm...? Trochę to mi nie pasuje na babkę, trzonek, w miejscu ucięcia zmieniał barwę na niebiesko-atramentowo, poza tym stanowisko typowe dla szarozielonego: brzozy na bardzo wilgotnym terenie, wręcz torfowisko, pośród traw i tataraków :) To nie szarozielony?

Zobacz sobie u Marka w atlasie grzyby.pl widać przebarwienie trzonka. Dokładnie tak samo było u moich koźlarzy;)

Fotka może nieco mylić, bo nieźle u nas ostatnio popadało, więc kapelusz był mokry. Poza tym koźlarz babka kojarzy mi się z aksamitnym kapeluszem.

Zresztą jaki koźlarz by to nie był, już jest trawiony przez moje soki żołądkowe :)

A i jeszcze jedna informacja (może mało istotna)

Dwa największe okazy były na wskroś robaczywe. Czy to może być jakaś wskazówka, czy tylko przypadek?

od sie.2002

4. Koźlarze :)
30.wrz.05 21:29
"pimpek"

OK, więc wycofuję się z k. babki, ale kapelusz jest całkowicie nie koźlarzowo-szarozielony. Ale po prostu po raz kolejny udowadniam sobie i innym, że na koźlarzach się nie znam..... no właśnie chyba, że w sosie <rotfl>

pozdrawiam serdecznie

od sie.2005

5. Koźlarze :)

Ja też się nie znam, ale tak wydedukowałam.

Zresztą ja się na grzyba w ogóle nie znam, o czym pewnie wszyscy wiedzą: P

Miłego wieczorka

od kwi.2001

6. Koźlarze :)
3.paź.05 16:23
Marek Snowarski "admin"

istotnie na koźlarza szarozielonego nie wyglada, ten gatunek jest stosunkowo latwy do zidentyfikowania po barwie kapelusza (i chyba tylko ten :)) - jest barwy kawy z mlekiem (bardziej w szary niz w brazowy) i z charakterystycznymi jasnymi plamami obarwien

co do twojego egzemplarza to trudno powiedzic, ma mokry kapelusz co utrudnia ocene barwy, istotnie wyglada na koźlarza babke, i istotnie to zielono-niebieskie przebarwienie podstawy nie bardzo pasuje - czy bylo ono duze i czy bylo widoczne tez na cieciu? - jesli miazsz bylby niezmienny, lub slabo rozowiejacy, to bym jednak stawial na koźlarza babke - z powierzchnia trzonu czesto dzieja sie dziwa u koźlarzy, zmiany na powierzchni ciecia (przekroj poprzeczny przez owocnik) sa pewniejsza cecha diagnostyczna

od sie.2005

7. Koźlarze :)

Teraz to wam nie powiem, co było po przekrojeniu miąższu, bo został zjedzony, a to nie ja robiłam zupkę. Niebieskie odbarwienie pojawiło się na cięciu i było dość spore.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji