bio-forum.pl

Grzyb spod lipy

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Grzyb spod lipy

Ten grzyb rośnie gromadnie na trawnikach pod lipami.

Czy jest jadalny?

od sie.2007

2. Grzyb spod lipy

To chyba jakaś Hebeloma jest. Nie wiem dokładnie, który gatunek, ale konsumpcję zdecydowanie odradzam.

od sty.2007

3. Grzyb spod lipy

Może ktoś mi odpowie, czy ten grzyb jest na pewno trujący?

od kwi.2004

4. Grzyb spod lipy

Krzysztof, jeśli masz podaną nazwę, możesz sobie sam poszukać, czy jest jadalny, czy nie.

od sty.2007

5. Grzyb spod lipy

Jolu, wierz mi, że w atlasach jak i w Internecie są skrajnie różne informacje na ten temat. Nawet lekarze i pracownicy sanepidu mają podzielone zdania. Zamieściłem te grzyby w tej częśći forum z nadzieją, że otrzymam odpowiedzi od osób, które te grzyby jadły nie znając ich nazw gatunkowych. Np. jem wszystkie pieczarki - nie znając ich nazw gatunkowych - i do nich bardzo podobne. No, i nigdy nie miałem problemów żołądkowych. Jadłem ijem nawet grzyby, o których później przeczytałem, że są trujące. Sic! Jeśli nie teraz, to może po np. 30. latach zadziała trucizna? Sic!

od sie.2007

6. Grzyb spod lipy

I jak? Była konsumpcja?;]

Rzuciłem okiem na rodzaj Hebeloma i jestem pewny, że te grzyby to właśnie włośnianki. Co do gatunku nadal dokładnie nie wiem, ale są podobne do Hebeloma crustuliniforme (grzyb trujący, powodujący poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe).

od gru.2003

7. Grzyb spod lipy

Mam wrażenie, że Krzysztof próbuje pobić Rekord Guinnessa w ilości zjedzonych gatunków....

Jeżeli zdania są podzielone co do jadalności czy niejadalności grzyba to się poprostu nie zbiera a tym bardziej nie je. Jesz wszystkie pieczarki i im podobne i nie masz rewolucji żołądkowych? No pogratulować końskiego zdrowia...

Ale zdrowie to rzecz ulotna i za 5-10-15 lat może żołądek dalej będzie znosił wszystkie grzyby jakimi go nafaszerujesz ale lekarz wraz z pracownikiem Sanepidu, którzy mieli podzielone zdania, co do jadalności grzybów doradzą Ci szukania dawcy jakiegoś innego narządu... np. wątroby...

od lis.2005

8. Grzyb spod lipy
7.paź.08 21:45
Marek Ciszewski "grant"

No cóż...www.bio-forum.pl[bio-forum.pl] to ruch amatorski, a pytania Krzysztofa godne absolwenta SGGW, który od dzieciństwa interesuje się dzikimi roślinami i ptakami, oraz ochroną przyrody (tak pisze o sobie). Nikt nic na to nie poradzi. Won do nauki - amatorzy...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji