bio-forum.pl

Podkarpacie - październik

bez logowania - można przeglądać

od lis.2007

1. Podkarpacie - październik
1
2
3
4
5

Październik rydzami się zaczyna, co też uczyniłem. Nie był to co prawda kosz rydzów, lecz jedynie solidna rydzowa kolacja kończąca pierwszy dzień października. Dnia drugiego ponad 100 prawdziwków, trochę bagniaków i czerwonych kozaczków.

W lesie złota polska jesień - ciepło, żółte liście, pajączki snujące "babie lato" - klimat iście bajkowy.

od cze.2012

2. Podkarpacie - październik
2.paź.08 21:11
Kamil Bereś "berek144"

Pochwalę się, że i u mnie ruszyło :) moja dzisiejsza wyprawa zaowocowała 4 koszami 2cm podgrzybków brunatnych, tzw: zajączków, prawdziwków i kilkoma innymi gatunkami! Lasy w okolicach Górna! Prognozuję, ze w niedziele będzie prawdziwy wysyp! po prostu zatrzęsienie młodzików do około 1cm!

od lis.2007

3. Podkarpacie - październik

Okolice Górna to grzybowy raj. Później zaczynają, lecz dają piękne grzyby aż do mrozów. Niejednokrotnie widywałem tam młode podgrzybki brunatne już po 1 listopada.

od lis.2007

4. Podkarpacie - październik

Prawie połowa października - grzyby w zasadzie są... Tylko ten niedosyt, w tamtym roku były wszędzie i w ogromnych ilościach. Ten jakby miniaturka poprzedniego z dodatkiem ogromnej ilości wszechobecnych ślimaków.

1

... jakby rydz, tylko...

2
3
4

... odrobinę większy.

5

Jesienne prawdziwki w jesiennej oprawie.

6
7

Niejadalny z przyczyn prawno-etycznych.

8
9
10
11

Rozkoszne maluchy (zazwyczaj kończące okres grzybów koszykowych)

Na deser również coś dla oka...

12

... i stado podziemnych jeleni (albo karibu?).

od paź.2005

5. Podkarpacie - październik

Śliczne fotografie. Opieńki cudowne.

od paź.2008

6. Podkarpacie - październik
18.paź.08 21:50
Marzena J. "mj"

Świetne te podziemne jelenie... a może łosie???

od lis.2007

7. Podkarpacie - październik
1
2
3

Zbliża się koniec października, były już pierwsze przymrozki a podkarpackie lasy nadal pełne grzybów.

4
5

Nadal można spotkać sporo borowików szlachetnych,

6

czasem trafi się borowik sosnowy.

7

Zdarzają się stadka wyrośniętych opieniek,

8
9

dorodne egzemplarze maślaków sitarzy (takie do marynaty).

Całkiem świeże podgrzybki zajączki,

10
11
12
13
14
15
16
17

... sarniaki z potarganą czupryną oraz wszechobecne podgrzybki brunatne wszelakiej maści...

18
19
20

Nadal można nazbierać rydzów oraz gąsek zielonek i niekształtnych.

Przy takim trendzie grzyby będą do zimy... następny wysyp przypadłby około 10 listopada.

od paź.2005

8. Podkarpacie - październik

Śliczne fotki.

Opisujesz przy jednym grzybku - maślak sitarz. Wygląda na maślaka pstrego.

W styczniu lub lutym, będziemy zbierać najładniejsze fotografie grzybków koszykowych. Full rozdzielczość, oryginały z matryc. Trzymaj je proszę, bo będą potrzebne, jak oczywiście się zgodzisz, aby wylądowały w kalendarzu bio-forum. Końcówka zimy 2008-2009 będziemy rezerwować na wybieranie fotografii do nowego kalendarza.

od maj.2008

9. Podkarpacie - październik

Super zdjęcia. Czy mogę sobie któreś z nich ustawić jako tło w komputerze?

od lis.2007

10. Podkarpacie - październik

Basiu! Wszystkie fotki które wystawiam są do dowolnego zagospodarowania na użytek prywatny forumowiczów. Sprawia mi ogromną radość możliwość podzielenia się z Wami pięknem naszej przyrody - grzybowej i nie tylko.

Co do kalendarza może być problem, gdyż dysponuję matrycą 6 megapikseli (Panasonic FZ7), a to może nie spełnić wymagań kalendarzowych.

Rysiu! To na pewno sitarz, ten jeden jedyny egzemplarz z grubym trzonem wybrany spośród setek typowych sitarzy. Wszystkie oryginały zdjęć (najczęściej JPEG ale część też w formacie TIFF) przechowuję bezpiecznie zarchiwizowane i jeśli tylko spełnią kalendarzowe wymagania to chętnie je wystawię.

od maj.2008

11. Podkarpacie - październik

Dzięki wielkie, zaraz zmieniam tapetę, będzie na co patrzeć w długie zimowe wieczory. Na razie wstawiam jadalne jako moją nadzieję na nadchodzące soboty i niedziele.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji