bio-forum.pl

Mazowsze-15 październik 2008-jeszcze raz

bez logowania - można przeglądać

od paź.2008

1. Mazowsze-15 październik 2008-jeszcze raz
18.paź.08 10:42
Marzena J. "mj"
opienki

Jako, że cały wątek zniknął (zapewne z powodu źle wstawionych zdjęć), wstawiam wszystko raz jeszcze.

zebrane opienki

opieńka miodowa w naturze

Gąska nieształtna

mój obfity zbiór opieniek

podgrzybki

jedne z moich najulubieńszych - gąski niekształtne

borowik

a tu podgrzybki, kilka maślaczków, dwie kurki

i jeden jedyny borowik

od paź.2007

2. Mazowsze-15 październik 2008-jeszcze raz

Brawo, początki są zawsze trudne, ja też uczyłem się na własnych błędach, ale taka nauka jest najlepsza.

Pozwolę sobie dodać do tego wątku swoje fotki, które wstawiłem wcześniej;

Ta wycieczka na grzyby była nieplanowana - okazyjnie zostałem "zabrany" przez Znajomych. Lasy na pograniczu województwa mazowieckiego i świętokrzyskiego - obrzeża Puszczy Świętokrzyskiej. Las wspaniały, trudny do zorientowania się gdzie szukać "prawdziwków". Rosną w różnych stanowiskach, zarówno w "głębokim" mchu, ściółce opadłych liści grabowych, a nawet na polanach porośniętych trawą, która sięga do kolan.

W tych ostępach leśnych jestem w tym roku pierwszy raz, a wogóle drugi, dlatego mało znam gdzie i czego można się spodziewać. Może jeszcze w tym roku uda się wybyć w te okolice dla lepszego "rozpracowania" teren, bo naprawdę warto - piękny las z zróżnicowanym drzewostanem, poszyciem i bardzo zróżnicowanymi gatunkami grzybów.

od paź.2008

3. Mazowsze-15 październik 2008-jeszcze raz
18.paź.08 21:42
Marzena J. "mj"

No, w zasadzie ja to powinnam umieć wstawiać zdjęcia lepiej niż ktokolwiek inny, ale to było przez nieuwagę.

Bardzo piękne grzybki. Pozdrawiam

od paź.2008

4. Mazowsze-15 październik 2008-jeszcze raz
19.paź.08 10:55
Marzena J. "mj"
boczniaki
boczniaki1

A dzisiaj są boczniaki:-)

od paź.2007

5. Mazowsze-15 październik 2008-jeszcze raz

Apetycznie wyglądają te boczniaki. W okolicach Radomia nie spotkałem jeszcze tego gatunku. Prawdopodobnie lasy im nie odpowiadają, może dalej w Puszczy Kozienickiej lub Świętokrzyskiej udało by się na nie "zapolować". Jakie środowisko preferują - suche czy wilgotne? Lasy w najbliższych okolicach Radomia są o podłożu suchym, bardzo piaszczystym.

Pozdrawiam i życzę smacznego.

od paź.2005

6. Mazowsze-15 październik 2008-jeszcze raz

Śliczne boczniaki. Muszę sprawdzić moje stanowiska. Dzisiaj u nas ( na Ślasku) rano było zaledwie 4*C:- (( (

od paź.2008

7. Mazowsze-15 październik 2008-jeszcze raz
20.paź.08 12:05
Marzena J. "mj"

Boczniaczki nie rosły w lesie. Rosły na pniu ściętej topoli (chyba) w środku osiedla. W lesie też nigdy ich nie spotkałam. W ogóle to pierwsze boczniaki w moim życiu rosnące dziko. Miałam ich szukać w różnych miejscach, a tu same się znalazły zupełnie przypadkiem. Bardzo mnie ucieszyły...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji