bio-forum.pl

Podkarpacie - "przedzimie"

bez logowania - można przeglądać

od lis.2007

1. Podkarpacie - "przedzimie"
1

Po kilku dniach "upałów" (19 - 21st) nie wytrzymałem i w samo południe pojechałem do lasu sprawdzić czy rosną młode czy tylko dogorywają stare niedobitki.

2

Na powitanie stary kozak - 1 listopada 2007 też tam był (nie ten sam, ale taki sam).

Kilkaset metrów dalej stara opieńka...

3
4

... i lekko zmęczona gąska niekształtna.

5

Nieco dalej stadko ładnych zielonek.

6
7
8
9
10

W nagim już jagodzińcu samotny podgrzybek gigant (sprawny), dalej na sosnowym igliwiu wśród suchych gałęzi listopadowe niespodzianki.

Takie podgrzybki w ubiegłych latach o tej porze roku widywałem wyłącznie w okolicach Górna. W sumie zebrałem dziś ponad 2 kg podgrzybków i gąsek zielonek. Jak na tą porę roku dla mnie rewelacja. Będą jeszcze grzyby...

od paź.2005

2. Podkarpacie - "przedzimie"

Młode podgrzybki? Może faktycznie jeszcze zaczną rosnąć i u nas. W poniedzialek chyba pojade:-)

od lis.2007

3. Podkarpacie - "przedzimie"

Młode podgrzybki i młode gąski zielonki wyłącznie w miejscach dobrego nasłonecznienia. Jeśli pogoda się utrzyma do 10-go to spodziewam się miłych niespodzianek grzybowych.

od lis.2007

4. Podkarpacie - "przedzimie"
1

W zaroślach po drodze z pracy do domu: 2 duże rydze i kania. Zdjęcie wykonane komórką około godziny 16 prawie o zmroku.

Rydze drobno pokroiłem, na patelnię na masełko na 5 minut. Potem 3 jaja, szczypta soli i najlepsza na świecie jajecznica gotowa.

od lis.2007

5. Podkarpacie - "przedzimie"
1

11 listopada w piękny słoneczny i świąteczny poranek...

2
3
4
5
6
7

... w drodze do lasu (na stałym miejscu)

8
9

Na słonecznych pagórkach niezawodne gąski i podgrzybki (większość już nie pierwszej młodości)

10

Oraz dwa nowe stanowiska soplówki jodłowej.

Na pożegnanie z lasem następny boczniak, tym razem na jodłowej kłodzie. W sumie łącznie z boczniakiem kilkanaście kilogramów grzybów. To początek końca tego sezonu grzybów koszykowych. Kilkustopniowe nocne przymrozki, krótki dzień... jeszcze może boczniaki i zimówki...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji