bio-forum.pl

Kaszuby inaczej-czyli jak zbierają tubylcy...

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Kaszuby inaczej-czyli jak zbierają tubylcy...

... bo gdzie zbierają to wam nie powiedzą za żadne skarby:-)

Pewni znajomi znająć nasze grzybofisiowanie przysłali nam domentację fotograficzna z tygodniowego zbierania. Zdjęcia tradycyjne słabej jakości, które zeskanowałem. Nie są też medialni więc ja to opublikuję:-)

Więc sprawa ma się tak: od 22-29 sierpnia 2008 znajoma zebrała 1815 borowików...

niektórzy przez całe życie tyle nie znajdą...:-)))

Teraz dokumentacja

22 sierpnia

23 sierpnia

25 sierpnia

27 sierpnia

29 sierpnia

Zapewne niektórym "koszykowcom" szczeka opadnie...:-)))

Rdzenni Kaszubi nie zbierają za wiele gatunków-borowiki, rydze, kożlaki. Rydze to zapewne mleczaje świerkowe bo wiem, że mają plantacje choinek i tam ich rośnie masa.

To tak dla oka bo jak patrzę za okno....:- (

od paź.2005

2. Kaszuby inaczej-czyli jak zbierają tubylcy...

Tak się zastanawiam. Czy nie przeprowadzić sie w okoliczne tam lasy? Ciekawe ile kosztuje tam mieszkanko - małe ot tak dla mnie i żony:-)

od gru.2003

3. Kaszuby inaczej-czyli jak zbierają tubylcy...

hmmm. jakieś 150 tys. oczywiście poza Trójmiastem-bo tu tyle kosztuje m2:-)))

Ale jest sporo opuszczonych gospodarstw z domkiem do remontu...

od sty.2007

4. Kaszuby inaczej-czyli jak zbierają tubylcy...

Kolekcja imponująca i powalająca, wręcz nie do wiary, ale zdjęcia mówią same za siebie:-))) Ja w tym roku znalazłam prawdziwków 0, 1% tego, w tym owszem jeden "gigancio", ale moje znalezienia były raczej przypadkowe, niż planowe.

Kaszuby dla Grzybofisiów:-)))

od gru.2005

5. Kaszuby inaczej-czyli jak zbierają tubylcy...

w Beskidzie slaskim w lipcu ok 15-30 lipiec - byla cudowna pogodda na grzyby. w trzy dni, ok 1, 5 godziny dziennie 1200 prawdzików

tak więc jestem w stanie uwierzyć - ale takie zbieranie to nie przyjemność tylko ciężka harówka :)

A w weekend jak Bóg da to idę na zimówki - mam już 7 słoiczków marynaty zimówkowej

od paź.2007

6. Kaszuby inaczej-czyli jak zbierają tubylcy...
25.lis.08 15:03
Jan Smyczek "emeryt57"

Jakbym nie widział zdjęć to bym nie uwierzył!!! Mogą Kaszubi fajnie dorobić na takiej ilości borowików. Ja w tym roku znalazłem około 30 borowików za cały sezon, w zeszłym roku było znacznie lepiej bo ponad sto. Na zdjęciu z 27 sierpnia jest 294 prawdziwków... i to jest jednodniowy zbiór!!!! Zima na Górnym Śląsku trzyma. W grudniu będzie cieplej to będą borowiki:-))) Żarty mnie się trzymają.

od maj.2008

7. Kaszuby inaczej-czyli jak zbierają tubylcy...

A ile kosztuje takie opuszczone gospodarstwo z domkiem do remontu????

od wrz.2008

8. Kaszuby inaczej-czyli jak zbierają tubylcy...
26.lis.08 02:24
"chrisfir"

No normalnie nóz się w kieszeni sam na te grzyby otwiera: 0

Mirku

Może jakis pustostan do zasiedlenia bys dla na nas wypatrzył

taka chatke w lesie dla Grzybofisiów

mogłaby byc nawet na kurzej stopce

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji