bio-forum.pl

Okazy/dziwolągi

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Okazy/dziwolągi
12.paź.05 15:45
Olga Tylińska ("anna_słopanowska")
kozak
kozak2
kozak3

Po raz pierwszy trafiłam na to forum i bardzo się cieszę, bo nareszcie będę mogła poszerzyć swoją wiedzę grzybiarza.

Mój najciekawszy okaz to szesnasto (!)- trzonowy koźlarz.

Grzyby zbieram od kilkunastu lat, lecz muszę przyznać, że dopiero od niedawna zaczęłam się serio interesować, jakie to konkretnie gatunki zbieram (przyznaję, do niedawna rozróżniałam czarne łepki od prawdziwków, itd)

Ten okaz to chyba koźlarz babka. Znaleziony pod brzozami.

2. Okazy/dziwolągi
12.paź.05 16:31
marek kopeć ("marcos")

No... Sporo tych bliźniaków syjamskich, ale czy to K. babka. Czy wybarwiał się po przekrojeniu?.

grzyby.pl

Bardziej bym go widział jako K. pomarańczowożółtego.:-)

(wiadomość edytowana przez Marcos 12. października. 2005)

od kwi.2004

3. Okazy/dziwolągi
12.paź.05 18:11
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Świetny ten Twój dziwoląg koźlarz, Olga. Wiamy Cię wśród "ludzi pozytywnie zakręconych" :)

4. Okazy/dziwolągi
12.paź.05 21:52
Olga Tylińska ("anna_słopanowska")

Kozaczek (niestety został z bólem serca pocięty na kawałeczki) pozostał bieluteńki po przecięciu. Zebrany został w miejscu, gdzie co roku zbieram po kilkanaście sztuk i jak sądzę wszystkie są tego samego gatunku (ten sam kolor kapelusza, pozostają białe po przecięciu). Taki jednak zdarzył się tylko raz. Teraz żałuję, że nie miałam pod ręką jakiegoś większego słoika, coby go zakonserwować w całości. A tak z ciekawości, jak by można w całości zakonserwować takiego grzybka? Bo aż żal było go tak zwyczajnie zjeść;)

A swoją drogą, może ktoś wie, dlaczego mógł powstać taki stwór?

od sie.2002

5. Okazy/dziwolągi
12.paź.05 22:02
"pimpek"

No świetna sprawa!!!!!!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji