Maleńkie jeszcze, daj im podróść:-)
Teoretycznie nie powinno ich jeszcze być, szczególnie w Twoich okolicach!
W najcieplejszym na południu Polski Tarnowie[ogimet.com] lub [bf#163309] bym się nie zdziwił. No ale tą informacją z lubelszczyzny to mnie powaliłeś;-)
Jak zerknąłem, to 6 dni temu w Lublinie było -11.5*C[ogimet.com] i przez większość miesiąca marca panowała zimowa aura.
No, ale jak widać nie jedno mnie jeszcze zaskoczy.
W swoich okolicach, wcześniej pojawiającego smardza stożkowatego (Morchella conica) spodziewałem się dopiero w okolicach 10 kwietnia.
Lubię niespodzianki mykologiczne, ale dla tej muszę zastosować swoja specjalną zasadę "Trzeba wierzyć i kontrolować";-).
Tak więc [bf#82727] położoną w nieco cieplejszym regionie, odwiedzę wcześniej niż planowałem:-)
Prima Aprilis:-)
Wydaje się, że Mirki podał w pełni wyczerpującą odpowiedź na moje wczorajsze zaskoczenie:-)
i młodziutka piestrzenica
To nie Prima Aprilis. Od kilku lat mam swoje miejsca gdzie rosną smardze i sprawdzam ich najwcześniejsze pojawienia się. Ten na zdjęciu jest z 31 marca. Będę doglądał tego miejsca co kilka dni i umieszczał fotki by pokazać wzrost tego grzybka.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia jeśli chodzi o rozróżnianie grzybów ale ten pierwszy ze zdjęcia to może być smardzówka czeska. Drugi to oczywiście piestrzenica.
Myślałem, ze ten grosik leży tam cały czas - na szczęście, ale widzę, że go zabierasz z sobą;-)
Dziś zerkałem za smardzykami w swoich miejscówkach w Kazimierskim Parku Krajobrazowym, jednak priorytetem było poszukiwanie kolejnych miejscówek czarek obojga gatunków - - więc czasu poświęciłem smardzykom niewiele, no i efekt poszukiwań żaden:- (
Bo przecież Kraśnik od Puław nie tak daleko;-)
W Górach Świętokrzyskich smardze jeszcze się nie pojawiły
Smardze z 8 kwietnia.
Chyba jak na razie, jesteś w Polsce jedynym, albo jednym z nielicznych szczęśliwców, który może obserwować smardze w naturze tej wiosny.
Fajnie wiedzieć, że się pojawiły.
No Piotrek - brawo!! Tylko rób te fotki większe!!
a w jakich miejscach najlepiej szukać Smardzyków??
Stary smardz znaleziony 13 maja.