Gratulacje
Byle wiecej
MC
Dzień po dniu, a tu grzybów coraz więcej :)) Siedem (7) Koźlarzy Grabowych i jeden (1) Koźlarz Babka :))
Jak to nie ma o czym pisać????????????
grubo - przeciez jeszcze nie sezon.
gratuluje
Mc
tylko rwac do lasu
Grubo!!!!!!!!!
Bardzo Grubo!!!
Betka jest jadalna?
No jadalna a jak że :) Trujących nie zbieram :)
A jak BETKA sie nazywa?? zwyczajowa nazwa czy łacińska?
Betka to po prostu gołąbek :)
oki dzieki
Marcin - ceglak przepiękny - szkoda, ze nie dajesz fotek o szerokości 800 pix
Nie wszystkie fotki 800 pix. się mieszczą na forum: ( np. Ten ceglak zmniejszony z 3648x2763 pix. 5, 12 MB do 803x602 pix. 149 KB na forum wchodzą fotki jak się nie mylę od 100 KB
Dziś tylko maleńki maślaczek i duży prawdziwek, tylko trochę poszkodowany przez żuczki i ślimaki, za to caluśki zdrowy bez mieszkańców (robaczków) :)
Jednak to co wyżej to nie wszystko :) Postanowiliśmy się wybrać do lasku za domem, rośnie tam sporo brzózek. I jak się okazało, opłacało się :) ok 15 kozaczków w koszyczku :) ok 10 przerośniętych nawet żeśmy nie dotykali hehe :) Idąc z powrotem spotkaliśmy sąsiada który nam powiedział że był też wczoraj w tym samym lasku i znalazł tyle samo :)
Marcin w fotoszopie można ustawić rozmiar 800 pix szerokosci i odchudzić do 100 kB ale lepiej 90 kB ( te przeliczniki).
Rysiu co się tak uparłeś na tego "fotoszopa" jest "kupa" innych dobrych i mniej pamięciożernych programów graficznych i niekoniecznie wszyscy używają "fotoszopa". W zwykłym IrfanView32 czyli przegladarce plików multimedialnych też można obrobić foto do rozmiarów i wagi aby mieściło się na tym forum.
Administrator już zmienił ustawienia grafiki na forum i teraz dopuszczalną waga pliku jest 100kb (102400 bajtów). Kiedyś było napisane 100kb ale można było tylko 100000b czyli 97, 65kb ale już jest to "naprawione".
Jeśli jest ich kupa, to poślijcie linka z jakimś fajnym i prostym w obsłudze po polsku programikiem :) Ja to w paint-cie robie :) Z góry THX :)
Mój znajomy WSZYSTKO robi w IrfanView. Szok, coś, co ja używam jako zwykłej przeglądarki on używa jako edytora, zmniejszacza, wycinacza oraz do katalogowania I OPISYWANIA zdjęć (poprzez funkcję dodawania opisu do każdego zdjęcia w osobnym pliku tekstowym).
Ja używam programu GIMP - jest po polsku, jest DOSKONAŁY ale chyba nie jest zbyt łatwy.
Używałem Gimpa i z niego zrezygnowałem, w tej chwili używam "PhotoFiltre Studio", obsługuje nawet warstwy. Dodatkow, wspomagająco używam "PhotoArtist 2" do np ramek i zwykły IrfanView32 do przeglądania, obracania (bezstratne jpg), zmiany rozmiaru i segregowania.
Dzisiejsze zbiory z lasku brzozowego za domem :) Trafiły się nawet dwa zajączki, które rosły pod brzózkami i jeden maślaczek pod modrzewiem w drodze powrotnej :)
Dziś wypad do wielkiego lasu :)
Giga betka (Gołąbek)
bardzo podobna Betke dzis znalazlemi i zjadlem
betki prerabiacie do marynaty czy na sos
bo ja zawsze robie z patelni i nic wiecej poza wegeta i ew. pieprzem
ze starych zdzieram troche skóre zeby jednak zostawic jak najwiecej do smazenia
te akuratnie oczyszczam tylko kapelusz wilgotna gabka
uwazem ze sa lepsze od rydza
dzis tez tak zrobilem kurke ( bylo pare)
mialem tez 2 piekne kanie
2 prawdziwusy ogromny jeden
2 Badne kozaczki
do kompresji zdjec uzylem MS Off. Picture Menager
Automatyczna kompresja ( do sieci web)
daje troch za male fotki
ale robi sie szybko
W sprawie znalezionych przez was,, betek''. Możecie określić jaki gatunek jadalnego gołąbka znajdujecie. Czy przeprowadzacie próbę smakową. Gołąbki jadalne od niejadalnych często nie da się inaczej odróżnić? Nazwy betka na tym Forum mało kto używa, raczej określa się konkretnie gatunek gołąbka. Patrz wątki z Kaszub autorstwa mirki2:-)) Jeszcze jedno Marcin i Sylwia określają swoje zamieszkanie jako Śląsk. To zbyt szeroki termin bo można mieszkać np w Rudzie Śląskiej lub Zgorzelcu. Proponuję przy tak dużej aktywności na Forum podanie dokładniejszego miejsca zamieszkania. W,, moich'' panewnicko-kłodnickich lasach znajduję na razie tylko niejadalne gołąbki, których dokładnej nazwy nie potrafię określić.
Betki tylko i wyłącznie na patelni :) Ja z skóry obieram wszystkie i młode o te starsze. Kani jeszcze w tym roku nie znalazłem, a ty aż dwie nic tylko pozazdrościć. Kanie są pycha upieczone jak kotlet na patelni i później w zalewie takiej jak do ogórków:
- 2L wody
- 1/2L octu
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki soli
- koper
- cebula
- czosnek
- liść laurowy
- chrzan
- gorczyca
- marchewka
Zostawić na tydzień lub dwa i palce później lizać :)
Marcin & Sylvia - no to w końcu skad nadajecie? Śląsk ( jak zauważył Janek) jest wielki:-)
Fotki coraz ładniejsze! Tylko te robione w domq - niezbyt się prezentują. Nie ma jak to grzybek w naturalnym jego miejscu:-)
No pewnie że nie ma to jak grzybek w na lonie natury :) Tylko że jak się znajduje te grzyby to się zapomina o zdjęciach, bo ma się tą przyjemność go znaleźć :) Nadajemy z Pszowa ok 20 km od Rybnika. Pomiędzy Raciborzem a Rybnikiem :)
Janie jeśli chodzi o gołąbki, to prawdopodobnie są to Gołąbek oliwkowozielony oraz Gołąbek modrożółty.
Witam.
Na Mazurach wysyp pomału się zaczyna. Prawdziwki, zajączki, kurki i najwięcej koźlaków w brzózkach.
Kilka Maślaków pieprzowych pod osikami w miejscu gdzie rosną Koźlarze czerwone, po których na razie niema śladu: (