bio-forum.pl

Wrzesień 2009

bez logowania - można przeglądać

od paź.2008

1. Wrzesień 2009
5.wrz.09 20:56
Marzena J. "mj"
grzyby01

Oto dzisiejsze grzybki - nie za wiele ich, w lesie bardzo mokro po ostatnich deszczach, niektóre grzyby są bardzo przesiąknięte wodą.

ozorek

A tu mój piękny ozorek, dziś znowu poszłam go odwiedzić i urósł bardzo:-)

od paź.2006

2. Wrzesień 2009

Byłam w środę na grzybkach i jak mi kto powie, że ich w lesie nie ma, to go wyśmieję. Dobre półtora kosza przywiozłam, a wiecie, że ten mój koszyczek to mały nie jest. Było kilka purchaweczek, nieco kurek, kilka prawdziwków, w tym jeden piaskowiec, trzy spore kozaki, kilka płachetek, niestety tylko 3 nadawały się do zabezpieczenia- reszta była "podnajęta", kilkadziesiąt podgrzybków, kilka zdrowych kicających, lakówki ametystowe na nalewkę, no i oczywiście 3/4 kosza maślaków.

Oprócz tego było kilka muchomorów czerwieniejących, malutkich ale już z lokatorami niestety.

Zbioru dokonałam w okolicach Długosiodła za Wyszkowem w kierunku na Białystok.

W lesie generalnie sucho, ale ma polance wśród młodnika, porośniętego wysoką trawą, wysyp maślaczków.

od paź.2006

3. Wrzesień 2009

Zdjęcia nie dołączę, bo robiłam telefonem a ten.... robi w dużej rozdzielczości i nie można tego w ludzki sposób zmniejszyć.

od lis.2005

4. Wrzesień 2009

Dorotko - zdjęcie prześlij mi e-mailem w takiej rozdzielczości jak masz, a ja Ci go doprowadzę do formatu, jaki zapragniesz.

adres e-mail wysłałem na priva...

od sie.2009

5. Wrzesień 2009

Dziś odwiedziłem nasz las grzybów za dużo nie ma, ale może w końcu się coś ruszy powoli pojawiają się młode grzybki :) Gdybym znał się dobrze i zbierał gołąbki to bym miał z 2 wiadra chyba w lesie ich pełno;]

(wypowiedź edytowana przez cinek146 06. września. 2009)

od maj.2007

6. Wrzesień 2009
6.wrz.09 18:15
Artur Nawała "nawart"
Mój zbiór.

Witam wszystkich. Po wczorajszej wizycie w lesie utwierdziłem się w przekonaniu, że ten rok niestety nie jest zbyt obfity w grzybki. Kilka prawdziwków, borowików ceglastoporych, kurek, maślaków i kozaczków. Pozdrawiam.

od wrz.2009

7. Wrzesień 2009

Byłem w sobote rano w okolicach Tworogu (Ślaskie). Nie znalazlem nic. Sporo roznych niejadalnych, ale podgrzybka chociazby spotkac okazalo sie niemozliwe. Mimo kilku deszczowych dni w lesie niezbyt mokro, duzo lisci jeszcze na drzewach wiec deszcz nie ma szans przedsotac sie do gleby. Mało tez ludzi w lesie. Za wczesnie chyba jeszcze jak na te okolice.

od sie.2009

8. Wrzesień 2009
sobota

Ja byłem w sobotę jakieś 2, 5 godzinki - okolice Korwinowa:-) (pod Częstochową)

Zaczynają się pokazywać... to na zdjęciu to to co zdrowe zostało. Odrzuciłem 30% koszyka, więc nie tak tragicznie. Za parę dni powinno być lepiej.

pozdrawiam!

od wrz.2009

9. Wrzesień 2009

Zbiór z sobotniego wypadu do Rabki Zdroju

od sie.2009

10. Wrzesień 2009

Ładnie Aniu jadę chyba do Robaki na grzyby: D

od paź.2008

11. Wrzesień 2009
8.wrz.09 21:21
Marzena J. "mj"
grzyby

Dzisejszy późnopopołudniowy zbiór:

od paź.2005

12. Wrzesień 2009

Dzisiaj z córką pojechałem do lasu. Dostaliśmy cynk, że nie ma grzybów, ale już nie wytrzymałem.

Z grzybów na 100% jadalnych - 2 sztuki ( borowik szlachetny - malutki, orazkozak czerwony - pici-pici). Nie zaliczam już podgrzybka wysokości 1 cm.

Zbierałem równo wszystkie gołąbki. Mam tez jakies niezidentyfikowane białawe grzybki, ale zobaczycie je na fotach.

Na a teraz po kolei. Co to za grzyb?

1*

Zapach łagodny, grzybowy. Słodki, ale szczypi w język, chociaż umiarkowanie.

2*

Trudno wyczuwalny zapach. Smak słodkawy, mało szczypiący.

3*

Zapach przyjemny grzybowy, smak słodki ale ostro szczypiący w język.

4*

Bardzo ładnie pachną - grzybowo. Rośnie ich dużo i gdyby można je było zbierać - no to mamy grzyby na bezgrzybiu. Smak słodkawy - kalarepkowaty (??) ale nie szczypi w język.

5*

Taki kurko-lejkowiec mięsisty. Zapach inny - niezidentyfikowany (:- () Smak dziwny - nieciekawy ale nie szczypi.

od paź.2005

13. Wrzesień 2009

Zapomniałem pokazać wszystkie grzybki:

od paź.2005

14. Wrzesień 2009

Na ostatnim zdjęciu na gorze z prawej są gołabki z czubkiem na środku - podobno chatakterystyczne dla gołąbka błękitnego. Skórka jednak nie jest gorzka a niestety szczypi w język:- (

od wrz.2008

15. Wrzesień 2009
9.wrz.09 18:41
Jacek M "jaceen"

Przez 3tygodnie nie zaglądałem tu, ale schodziłem Góry Bystrzyckie. Grzybów jak na lekarstwo a brak aparatu ( bo został w szafie) to powód, że zdjęć ciekawych i dobrych również mało. A oto część fotek zrobionych fonem z przełomu sierpień/wrzesień. Najwięcej było tych odkrytych na węch.

od paź.2005

16. Wrzesień 2009

Znalazłem grzyba nr 4 - to chyba lejkówka olśniewająca. No ładnie - taki ładny a taki trujacy:- (

od paź.2007

17. Wrzesień 2009
9.wrz.09 19:49
Jan Smyczek "emeryt57"

Rysiu przecież w śląskich lasach jest trochę grzybów, a w porównaniu do poprzednich miesięcy to sporo. Piszę tak bo bylem dzisiaj na grzybobraniu w godz. 11. 00-16. 30. Najwięcej czubajek kań, potem gołąbki winne, kilka kozaków, dwa borowiki, dwa maślaki, jeden rydz. podgrzybków brak. Porobiłem kilka zdjęć, ale mój brak wiedzy i cierpliwości no i aparat choć drogi nie chce robić dobrych fotek. Wstawię je w piątek:-))

od lip.2008

18. Wrzesień 2009
10.wrz.09 23:23
Ryszard Chmielny "rijo"
grzybki

jak Janek wspomniał w śląskich lasach jakieś grzyby są, coś się w ściółce wreszcie poruszyło, oto dowód na fotce, lasy okolice Mikołowa.

od paź.2007

19. Wrzesień 2009
11.wrz.09 08:07
Jan Smyczek "emeryt57"

Brak cierpliwości, czasu i umiejętności:- (( Z 15 zdjęć w lesie (09. 09. 09) dwa nadają się do wstawienia. Poniżej kania i borowik.

Poniżej środowy zbiór. W misce po lewej jadalne gołąbki z miejsca gdzie je znajduję i konsumuję od trzech lat. Według mnie to gołąbki winne inaczej śledziowe. Dwa jaśniejsze grzybki w tej misce to gołąbki kunowe. Tak to sobie oznaczyłem. Wszystkie były smaczne:-))

od paź.2005

20. Wrzesień 2009

Janku - proszę o pokazanie tych gołabków pojedynczo - z boku, z góry i od dołu - włącznie z nóżkami. Czy na moim zdjęciu, widziałeś zbierane przez Ciebie gołąbki?

od wrz.2005

21. Wrzesień 2009
11.wrz.09 22:02
Artur Rysch "arysch"

Rysiek, co do Twoich grzybów z 9. 09, nr 1 to Russula ochroleuca - Gołąbek ochrowozłoty, uważany przez niektórych za jadalny... Nr 4 to Rhodocollybia maculata - pieniążek plamisty, niejadalny. Nr 5 to może być (ale nie musi) Clitocybe costata - Lejkówka lejkowata, niejadalna.

od paź.2007

22. Wrzesień 2009
11.wrz.09 23:19
Jan Smyczek "emeryt57"

Rysiu. Gołąbki winne zostały skonsumowane. Twoje gołąbki koloru czerwono-fioletowego. na zbiorczym zdjęciu po prawej u góry to chyba niejadalne gołąbki przydrożne. Moje gołąbki winne (śledziowe) są ze sprawdzonego miejsca. W środę jadłem je już kilkunasty raz. Zapraszam do Halemby:-)) Mam dwa rowery. Pojedziemy, nazbieramy gołąbków winnych i innych grzybów:-))

od wrz.2008

23. Wrzesień 2009
12.wrz.09 04:16
"chrisfir"

Gałabków o kolorze zółtym lepiej nie zbierać nawet jesli sa jadalne to smak mają kiepski i niewarty zachodu zwłaszca jeslii jest obok np modrozółty o rewelacyjnym smaku, Jedynie Fioletowiejacy z zółtych ma byc smaczny ale ja go nigdy nie spotkałem

Ze smakowaniem lejkówki to trzeba ostroznie, bo sie można trafic akurat na wieruszke zatokowatą.

Gołabki niejadalne sa zwykle palaco ostre, jesli tylko lekko szczypie to moze jeszce sie nadawac po dokładnym obejrzeniu blaszek i innych cech.

niestety smakowanie wsztstkich napotkanych okazów często kończy sie brakiem czucia na jezyku. :)

Dlatego warto je zbierac i dobrze rozpoznawać z miejsc nowych nieznanych nawet w domu posmakować raz jeszcze zeby nie trafił sie np Gołąbek Queleta

Warto zwrócić uwage ze wiekszosć niejadalnych ma kruchy miąższ.

Oliwkowy gołabek jest natomiat tak smaczny że zjadłem go kiedys w załości na surowo juz w lesie,

od wrz.2008

24. Wrzesień 2009
12.wrz.09 04:27
"chrisfir"

Krótke wejscie do lasu tuż przed zmrokiem w okolicy Sycowa...

czekały tam na mnie dwa piekne i zdrowe prawdziwki

Las co prawda był suchy, dębowy ale przeciez grzyby to mikoryza moga sobie i z korzeni zywiciela czasem pociągnąc wilgoci no i rano pewnie rosa i mgła też je zasilają.

pół godziny spaceru

i gołabki tu akurat 100% rassula vesca

przepyszne

i kto twierdzi ze na grzyby trzeba o 5 rano startować :)

od paź.2007

25. Wrzesień 2009
12.wrz.09 11:36
Jan Smyczek "emeryt57"

Trzy rassula vesca udało sie mi w tym roku znależć i skonsumować. Tak jak polska nazwa wskazuje są wyborne. Chrisfir i Arysch cieszę się ze spotkania na Zlocie z tak dobrymi znawcami grzybów:-))

od paź.2008

26. Wrzesień 2009
12.wrz.09 14:37
Marzena J. "mj"

A u mnie rośnie masa przeróżnych gołąbków, russula vesca też. Wszystkie bez wyjątku potwornie robaczywe. Nie udało mi się w tym roku znaleźć zdrowego gołąbka. Wczoraj wyskoczyłam do lasu, który rośnie tuż za parkanem firmy, w której pracuję - dosłownie na pół godzinki - zatrzęsienie płachetki kołpakowatej - można by workami nosić, gdyby nie to, że wszystkie robaczywe. Poza tym trochę podgrzybków, które również robaczywieją. Trochę ładnych młodych i zdrowych maślaczków i dwa piękne koźlarze pomarańczowożółte. Masa amanita fulva - jedynego muchomora, którego mam śmiałość jeść. Słońce wychodzi po deszczu i za chwilę chyba znowu pomknę do lasu... bo inaczej nie wytrzymam!

od sie.2009

27. Wrzesień 2009
12.wrz.09 14:58
Marcin P... "Cinek_V7n"

Odwiedziłem dziś nasz las ale znów nie jestem zbytnio zadowolony ale zawsze na zupkę będzie;] Ludzi w lesie coraz więcej grzybów młodych też

od paź.2008

28. Wrzesień 2009
12.wrz.09 20:43
Marzena J. "mj"
grzyby01

Byłam dziś w lesie i oto rezultat:

borowik

A tu borowik, co wyrósł na łączce pod lasem... tylko kapelusik mu wystawał:

piaskowiec

I jeszcze wyjątkowo wielki piaskowiec modrzak - kapelusz miał ok. 20cm średnicy:

od paź.2007

29. Wrzesień 2009
12.wrz.09 22:08
Jan Smyczek "emeryt57"

Marzena w jakim rejonie Polski zbierasz tak duże ilości grzybów. Może to gdzieś napisałaś, ale ja nie dotarłem. Ja penetruje śląskie lasy w okolicach Ruda Śl.-Halemba, Mikołow-Jamna, Katowice-Panewniki. Oczywiście od lat mam stałe miejsca gdzie co roku zbieram grzyby tego samego gatunku. W tym roku jest marnie. Nawet jak w lipcu było bardzo mokro rosły tylko zarobaczone muchomory czerwonawe, trochę maślaków żółtych, pojedyncze kanie i gołąbki. Wrzesień i październik powinny być lepsze. Pozdrawiam:-))

od paź.2008

30. Wrzesień 2009
13.wrz.09 12:05
Marzena J. "mj"

Moje grzybki zbieram w mazowieckiem. Konkretnie jest to powiat garwoliński. Mam 4 różne lasy, które odwiedzam - każdy o nieco innym charakterze. Ostatnio najbardziej obfitujący w grzyby okazał się typowo nizinny lasek liściasty z przewagą grabu i miejscami sporym dodatkiem brzozy. U mnie co roku jest inaczej. Były takie czasy, że borowiki rosły w kupie po 30 sztuk, teraz już tylko pojedynczo... albo kiedyś weszłam do takiego małego lasku i czerwono mi się w oczach zrobiło od niesamowitej ilości koźlarza czerwonego... to dopiero były zbiory.

od wrz.2007

31. Wrzesień 2009
13.wrz.09 23:57
Piotr "koszmiks"

Czyzbys zbierała pod Wilgą??

od wrz.2008

32. Wrzesień 2009
14.wrz.09 01:08
"chrisfir"

> janku

wrzesień cos nie zapowiadaa sie nadzwyczajnie, ale do zlotu jescze może sie zmieni i w rejonie borowego młyna beda warynki nadzwyczajne.

ja tymczasem właże do nowych zupełnie lasów jak jest okazja.

W okolicy Smigla i Leszna. słabo z koszykowcami jedna kurka i jeden podgdzybek zajączek

Trzecie wejscie zaowocowało znalezieniem jednego tylko okazu szmaciaka.

Zobaczylem go kątem oka jakies dwadziescia metrów w głebi lasu, jeszcze przez szybe samochodu :)

Podzieliłem sie przyroda pół na pół. Połowa " kalafiora" zostałe w ekosystemie lasu...

Reszta, mniam mniam jest już wyborna zupką, o walorach której mozna spiewac pieśni. Szmaciak bowiem w dobrych warunkach odrasta i za tydzień można dokonać np powrórnego zbioru.

pozdrawiam i zycze szczescia wszystkim, którzy maja las gzrybowy na wyciągnięcie reki, czy może nogi :)

Troche im zazdroszczę

od sie.2009

33. Wrzesień 2009

"... W Polsce grzyb chroniony (od 2004 r.) - i chociaż jest grzybem jadalnym nie wolno go zbierać...."

Skoro piętnuje się zbieranie trufli, to...

Prawo jest chyba jedno?

od paź.2007

34. Wrzesień 2009
14.wrz.09 08:41
Jan Smyczek "emeryt57"

Patrząc na prognozy pogody to Zlot będzie przebiegał na wesołej dyskusji o grzybach, fotografowaniu... i na sporadycznym znajdywaniu grzybów koszykowych. Będzie super:-))

od paź.2008

35. Wrzesień 2009
14.wrz.09 09:14
Marzena J. "mj"

Piotrze, nie nie zbieram po Wilgą... ale pod Żelechowem.

od paź.2007

36. Wrzesień 2009
14.wrz.09 14:28
Jan Smyczek "emeryt57"

Jeszcze nigdy nie byłem w lesie w woj. mazowieckim. Nie przypuszczałem, że tam są też tak grzybne tereny jak np. u Marzeny. Na większe grzybobranie jeżdżę w okolice Kobiór-Pszczyna lub, ale tam ostatnio rzadko bo dosyć daleko dla bezsamochodowca, w lasy lublinieckie ( Koszęcin, Rusinowice). Trochę popadało w ostatnich trzech dniach ( za mało) to jutro sprawdzę,, swoje" miejsca w pobliskim lesie.

od paź.2008

37. Wrzesień 2009

Janie, jest tam naprawdę sporo fajnych lasów. A swoją drogą pociechę mogą dać nawet miejskie lasy Warszawy. W zeszłym roku w Lasku Młocińskim znalazłem Siatkoblaszek maczugowaty, niestety nie zrobiłem mu fotki: ( W tym roku polowałem na niego (kilka wypadów) ale nie udało się... może w przyszłym roku.

od sie.2009

38. Wrzesień 2009
14.wrz.09 16:41
Marcin P... "Cinek_V7n"

Ja też jak do lasu to okolice Kobióra bądź Kobielice blisko i jak są grzyby to się nazbiera, a teraz słyszę ze wszyscy na Słowację pędzą po grzyby;)

od wrz.2009

39. Wrzesień 2009

Witam, jako nowy użytkownik forum, chciałbym Wszystkich przywitać, pozdrowić i podzielić się swoimi znaleziskami wrześniowymi, fotki nie są najlepszej jakości bo robione aparatem z telefonu, ale dadzą się obejrzeć, podaje link do fotek, lelo.interkar.pl. Wolę podać link do strony, nie linki do samych fotek, bo niestety nie wszyscy mają dobre łącza internetowe i tak duża ilość fotek jaka jest zamieszczana na tym forum, niestety powoduje strasznie powolne wczytywanie się stron (bynajmniej w moim przypadku, może najwyższy czas zmienić operatora).

Jeszcze raz chciałbym wszystkich pozdrowić i życzyć pomyślnych zbiorów.

od lis.2005

40. Wrzesień 2009
14.wrz.09 20:09
Marek Ciszewski "grant"

Witaj Leszku na naszym Forum...

Już na początku chciałbym Ci zwrócić uwagę, że chyba nie doczytałeś się reguł, jakie tu obowiązują - przede wszystkim jeden gatunek jeden wątek...

Wtedy nie musiałbyś się martwić, że komuś się strona powoli otwiera.

Sprawa druga, to zdjęcia linkowane, albo jak w Twoim przypadku link do swoich fotek - niemile taka forma jest tutaj widziana i to z bardzo wielu powodów. Poczytaj trochę o naszym Forum to z pewnością to zrozumiesz.

Ostatecznie jesteś mile na Forum widziany i nie zrażaj się tymi moimi uwagami - mogą się tylko przydać, nie zaszkodzić...

(wypowiedź edytowana przez grant 14. września. 2009)

od wrz.2008

41. Wrzesień 2009
14.wrz.09 20:10
Mirella Kanik "mikuska"

Cieszę się że wreszcie ktoś bliski z moich stron witaj Marcinie, ja też odwiedzam

lasy Kobielickie, bo jestem z Pszczyny.

od paź.2007

42. Wrzesień 2009
14.wrz.09 21:33
Jan Smyczek "emeryt57"

Widzę, ze liczba Forumowiczów z Górnego Śląska i Kaszub się powiększa. Witam:-)) Szkoda, ze tak mało Forumowiczów jest z Mazur, Małopolski czy Bieszczad. Aktywny i bardzo dobry Forumowicz i grzybiarz jest na Podbeskidziu. Zapomniałem nicku i nazwiska. Chyba Wiesław Smyrski. W każdym razie pozdrawiam:-)) Jak tam grzybki na Podkarpaciu Wiesławie?

od wrz.2008

43. Wrzesień 2009
15.wrz.09 01:42
"chrisfir"

Jak sie popatrzy na wpisy z mapy grzybowej to wszedzie jest sporo grzybofisnietych ale nie wszyscy się rozpisują i robia fotki.

ale pewnie czytaja wybrane wątki

od wrz.2008

44. Wrzesień 2009
15.wrz.09 02:10
"chrisfir"

W zbiorach pojawił sie w niedzielę łuskowiec jelenieni

Uznałem ze nie jest to wieruszka i wyladował na patelni. Smak nie jest rewelacyjny jakis, więc nie polecam szczególnie, że mozna pomylić z wieruszką

i na patelni- drugi okaz był spory ze 12 cm śr.

no i był jeszcze twardzioszek czosnaczek

ma rzeczywiście intensywny zapach czosnku i nadaje sie tylko na przyprawę

więc go zasuszyłem i może zabiorę na zlot.

Zobaczymy czy sie nada do dziczyzny :)

od gru.2008

45. Wrzesień 2009

Witam Grzybofisiów!

Byłem w piątek w lesie, rewelacji nie było, lecz do garnka było co włożyć i do suszarki też.

Oto cały zbiór:

Prawdziwki, szczególnie te dwa większe i malutki M. czerwieniejący na zbliżeniu.

W niedzielę chciałem powtórzyć, lecz niestety, grzybki nie odrosły.

Za chwilę też pójdę, jeśli będzie czym to się pochwalę.

od wrz.2008

46. Wrzesień 2009
pozysk

w ostatnią niedzielę, ok. 40 km od Warszawy

od wrz.2008

47. Wrzesień 2009
15.wrz.09 23:19
Jacek M "jaceen"

Wtorek ok. 45 km od Wrocławia

od lip.2008

48. Wrzesień 2009

A w mojej okolicy zakaz wstępu do lasów. Po lipcowej nawałnicy pełno wiatrołomów i wiszących nadłamanych gałęzi, strach wchodzić do lasu, nawet nie wiem czy jakiekolwiek grzybki rosną. Moja dusza płacze: o ( Cała nadzieja z Borowej Zatoce.

od wrz.2009

49. Wrzesień 2009

eha w Toruniu nima grzybów: (( ( w niedziele znów sie wybierzemy zobaczymy co się urodziło...

od sty.2009

50. Wrzesień 2009
16.wrz.09 18:20
Andrzej Sas "ASas"

Półtora tygodnia temu w Mazowieckim Parku Krajobrazowym udało mi się zebrać całkiem sporo grzybów - były podgrzybki, zajączki, kozaki, maślaki, modrzaki i przede wszystkim kurki. Niestety nie robiłem zdjęć...

Za to dzisiaj, ok. 100m od wejścia do warszawskiego rezerwatu przyrody Morysin, pod jedną z topól osik czekała na mnie taka niespodzianka. Podejrzewam, że to młodziutkie koźlarze topolowe :)

od wrz.2009

51. Wrzesień 2009
18.wrz.09 14:14
Marcin N. "marcinnno"

Jutro w sobote 19 wrzesnia chce jechac na grzyby za Tarnowskie Góry.

Wie moze ktos czy sie teraz opłaca, czy sa grzyby??

Dzieki

od lip.2008

52. Wrzesień 2009
18.wrz.09 18:28
Ryszard Chmielny "rijo"

Znajomi byli we wtorek w okolicy Kalet było dużo małych podgrzybków. Ja mam zamiar jechać w okolice Zawackie czy wie ktoś jak tam z grzybami??? bo na mapce wychodzi że zero.

od paź.2007

53. Wrzesień 2009
18.wrz.09 19:48
Jan Smyczek "emeryt57"

W okolicy Tarnowskich Gór zdrowo popadało to będą grzybki, Kalety podobnie. Zawadzkie odradzam, tam chyba dalej sucho.

od wrz.2008

54. Wrzesień 2009
19.wrz.09 21:11
Jacek M "jaceen"

Dzisiaj zapadła decyzja dopiero o 10-ej. Pół godziny i byliśmy w drodze. My do lasu, ludzie z lasu. Pogoda piękna i w dodatku do koszyka trochę grzybków wpadło.

(wypowiedź edytowana przez jaceen 19. września. 2009)

od paź.2008

55. Wrzesień 2009
20.wrz.09 14:42
Marzena J. "mj"

W moich stronach grzybów nie ma... od dwóch tygodni nie padało i w lesie strasznie sucho. Byłam dziś - efekt to kilka podgrzybków, kilka koźlarzy. Gołąbki w dalszym ciągu robaczywe. Większość grzybów podsuszona przez słońce. Jak nie popada to nie ma po co do lasu chodzić...

od sie.2009

56. Wrzesień 2009
20.wrz.09 15:26
Marcin P... "Cinek_V7n"

ja tez odwiedziłem las no faktycznie za sucho jest, ale grzybów troszkę nazbieraliśmy

od paź.2007

57. Wrzesień 2009
20.wrz.09 16:11
Jan Smyczek "emeryt57"

Marcin nieźle jak na ten rok:-)) Ja maślaków sitarzy nie zbieram. Te grzyby to po środowo-czwartkowych deszczach. U mnie w tych dniach (16-17. 09) sporo popadało i w lesie trochę grzybów i masa grzybiarzy. Na las mam widok z okien mego mieszkania. Jeszcze parę suchych dni i nie będzie nic. We wtorek będę w lesie to relacje wstawię:-))

(wypowiedź edytowana przez emeryt 20. września. 2009)

od lip.2006

58. Wrzesień 2009
20.wrz.09 22:49
Dandy ( Paweł) "Dandy"

Łódzkie, Rokiciny. SUSZA!!! Niesamowicie sucho pomimo, że las nieco podmokły. Grzybów do koszyka ZERO! Te trochę znalezionych koźlarków babek, podgrzybków i gołąbków nie nadawało się do zabrania-lokatorzy i wysuszenie.

Ale trudno sie dziwić skoro w łódzkiem deszczu nie było od... nawet nie pamiętam kiedy tu chociaż trochę pokropiło: ((

Dawno nie było takiego roku, żeby w połowie września było u mnie w lodówce bezgrzybowo :))

Ale za to spacer przy takiej pogodzie był SUPER!!!

od sty.2009

59. Wrzesień 2009
21.wrz.09 00:19
Andrzej Sas "ASas"

W lesie sucho, bo nie padało od 3 tygodni, ale jakieś tam grzyby się trafiły.

Dzisiejszy zbiór w okolicach Mińska Maz., zbierane po godz. 15:

A to najpiękniejszy dla mnie okaz:

od lip.2007

60. Wrzesień 2009

W piątek byłam w lesie łagiewnickim. Sucho! Znalazłam kilkanaście koźlarków, jednego prawdziwka, troche muchomora czerwonawego, gołabków zielonkawych, garść lejkowca i pierwsze opieńki. Kurki sie skończyły całkowicie. I chyba nic dalej nie będzie, bo u nas cały czas słonecznie i kompletnie bezdeszczowo.

od sie.2009

61. Wrzesień 2009

Niedziela - Sosnowiec-Maczki w kierunku Sosiny.

Koszyk zapełniony kozaczkami brązowymi (babka i grabowe) + 3 czerwone.

Dużo maślaków ale robaczywe.

8 rydzy-mniam.

od wrz.2006

62. Wrzesień 2009
21.wrz.09 21:22
Lubię rydze "bik"

też coś znalazłem:-))

pzdr

od wrz.2008

63. Wrzesień 2009
21.wrz.09 21:51
Jacek M "jaceen"

Wczoraj w Parku Szczytnickim we Wrocku na wysokości ok. 5m

od wrz.2008

64. Wrzesień 2009
21.wrz.09 23:08
"chrisfir"

słabo widac ale to pewnie żółciak siarkowy

Ja niedawno znalazłem dwa razy we Wrocławiu

Na Długiej i Białowieskiej.

przybyłem, zobaczyłem, skonsumowałem

Ave Cezar

były z robinni, i trochę blisko drogi

ale benzyna teraz bezołowiowa

nawiasem...

5 m - ty to chyba masz ksywę tyczka patrząc na perspektywę tych zdjęć

od sie.2009

65. Wrzesień 2009

5m nie możliwe- max 2, 85m...

od cze.2009

66. Wrzesień 2009
22.wrz.09 12:44
Maciek "mc7777"

Opieńki, ceglaste prawdziwki i 1 podgrzybek.

Bukowno pow. olkuski

od paź.2019

67. Wrzesień 2009

jutro chciałabym się wybrać na grzyby, czy w okolicach Gdańska gdzieś jest sens...?

niestety pogoda jest bardzo ładna, więc pewnie za sucho na grzyby, ale mimo to strasznie ciągnie mnie do lasu :)

od wrz.2008

68. Wrzesień 2009
22.wrz.09 14:44
Jacek M "jaceen"

5 m - ty to chyba masz ksywę tyczka patrząc na perspektywę tych zdjęć.

Odp.: Zdjęcie robione na maksymalnym zoomie optycznym mojego HP735 czyli x3 w dodatku robione z ręki i o słabym naświetleniu. Na kompie obrobione i przybliżone cyfrowo do momentu względnej oglądalności. Jak ktoś ma dobry sprzęt to od ul. Różyckiego przy przystanku tramwajowym może jeszcze zdąży zrobić ładne zdjęcia, albo jajecznicę.

Napisałem, że ok. 5m, jak dla kogoś jest to 2, 85 to jego problem.

Casami lepiej milczeć i być uważanym za niemądrego, niż się odezwać i rozwiać te wątpliwości.

(wypowiedź edytowana przez jaceen 22. września. 2009)

od sie.2009

69. Wrzesień 2009

Przywołany do tablicy...

"Napisałem, że ok. 5m, jak dla kogoś jest to 2, 85 to jego problem."

Dla mnie nie jest problemem, że Ty masz problemy z oszacowaniem wysokości, odległości czy długości. To całkowicie Twoja sprawa.

Ja tego problemu nie mam i zapewne nie tylko ja zauważyłem, że te nieszczęsne 5m nie trzyma się kupy.

Przykre jest to, że mój post odebrałeś jako atak na Twoją osobę a nie z przymrużeniem oka, ale to również jest Twój problem.... na pochyłe drzewo... nawet Salomon nie naleje...

Każdy kto ma pojęcie o fotografii jest w stanie sam odpowiedzieć sobie na pytania:

1. Jak wygląda zdjęcie robione aparatem o matrycy 3, 34mp na maksymalnym zoomie x3 dodatkowo przybliżone cyfrowo nawet odrobinę...

2. Gdyby żółciak rósł na wysokości 5m - nie byłbyś w stanie zrobić ujęcia w takiej perspektywie - nawet z 50m! A zwłaszcza nie takim słabym aparatem.

Pozdrawiam

Wojtek

Ps. I zakończmy na tym dyskusję, bo kontynuacja jest bezcelowa.

A tyle pięknych grzybów na forum :)

od wrz.2008

70. Wrzesień 2009
22.wrz.09 23:02
Jacek M "jaceen"

Pisząc, że mam taki aparat, to dla znawców wiadome, że to stare i słabe. Mam jednak do niego słabość, bo służy mi od 2003r.

Przyznaję, że może to być 2, 85. Jak wcześniej wspomniałem robiłem foto z ręki, czyli (Krzysztof ma rację, że tyczka) moja wyciągnięta ręka ok. 2, 10 + (Wojtka ocena) 2, 85 = 4, 95. Czyli mogłem napisać ok. 5m. Tu dodam jeszcze jedną miarę, otóż odległość od drzewa... :)))

Przepraszam za moją zgryźliwość, następnym razem nie będę podawał żadnych szczegółów czli wysokość itp. Proszę bez urazy, każdy może mieć słabszy dzień, pozdrawiam :)

(wypowiedź edytowana przez jaceen 22. września. 2009)

od wrz.2009

71. Wrzesień 2009
23.wrz.09 00:21
Kasia Be "evilcat"

Czy ktoś ma jakieś wieści o grzybach w okolicach Wrocławia?

od paź.2007

72. Wrzesień 2009
23.wrz.09 16:32
Jan Smyczek "emeryt57"

Kasiu możne tu będzie wskazówka.grzyby.pl Dzisiaj to już wszędzie jest sucho.

od wrz.2008

73. Wrzesień 2009
24.wrz.09 01:41
"chrisfir"

Wrocław, okolice no cos siedzieje mimo tego że sucho w nocy jest rosa

w okolicach Chocianowa 30 min spaceru i cała suszarka koslarza oraz spora patelnia gzrybów i jeden słoik maślaka sitarza same młode okazy.

A Janka wskazówka bardzo cenna

mój wpis i klka innych już tam jest

Kasiu > jak się wybierzesz to tez możesz uzupełnić swoim wpisem. Nawet, jak jest zerowy.

Mój komentarz odnośnie "tyczki"

miał być zartobliwy, a tymczasem... wzbudziłe troche emocji no i fachowych wypowiedzi :)))

Ale to fajnie, bo tak to by to forum było nudne, jak wpisy na mapce wystepowania grzybów.

od wrz.2008

74. Wrzesień 2009
24.wrz.09 02:04
"chrisfir"

Sitarze i kożlaki po wstępnej obróbce

od wrz.2008

75. Wrzesień 2009
24.wrz.09 22:15
Jacek M "jaceen"

Myślę, że teraz to będzie ciekawiej na forum ze względu na ciekawe fotki jakie się niedługo pojawią :) W lesie coś drgnęło. Mnóstwo maślaka sitarza, sporo pstrego, koźlarzy, opieniek i częściej trafiają się prawdziwki. Pozwolę sobie wkleić parę swoich fotek z mojego staruszka. Tak jest 45 km od Wrocławia :)

od paź.2008

76. Wrzesień 2009
25.wrz.09 09:49
Marzena J. "mj"

Cudownie! Te sitarze fajnie rosną. I opieńki - super!

Jutro i ja polecę gdzieś na grzybki, to zdam relację z mazowieckiego... zauważyłam, że pojawiły się kanie w moich stronach (wypatrzyłam z autobusu), pewnie są i opieńki, no i poszukam gąsek, bo znam świetne gąskowe miejsce. Już się nie mogę doczekać... mam ochotę odwiedzić jeszcze jeden lasek, w którym dawno już nie byłam - tam za to było zawsze bardzo opieńkowo...

od wrz.2009

77. Wrzesień 2009

Witam

mam pytanko co to jest za grzyb i czy jest on jadalny? smak ma gorzki.

od sie.2009

78. Wrzesień 2009
25.wrz.09 16:54
Marcin P... "Cinek_V7n"

Wydaje mi się ze borowik ceglastopory i jest jadalny tylko ten gorzki smak coś tu nie pasuje?

(wypowiedź edytowana przez cinek146 25. września. 2009)

od wrz.2009

79. Wrzesień 2009
25.wrz.09 17:09
Anna Bizoń "ankabiz"

Dzień dobry Wszystkim. Od dwóch lat czytam Wasze forum i do tej pory nie miałam odwagi do Was się przyłączyć. Jestem grzybofisiem totalnym. Kocham szukać, znajdować i ostatnio fotografować. Dzisiaj byłam w lesie - okolice Olkusza. Szalony zbiór rydzów- ok. 100 szt. niestety tylko 32 "użyteczne" reszta z "obcymi proteinami". Nawet obierając pomyslałam, że przecież na świecie jadają karaluchy, larwy - to czemu takie piękne, nasze grzybki z " osobnikami" idą na rozsiew.

Za moment spróbuję wstawić kilka dzisiejszych okazków - ale prosze o wyrozumiałość - robię to pierwszy raz.

od wrz.2009

80. Wrzesień 2009
25.wrz.09 18:01
Anna Bizoń "ankabiz"

Nie umiem wstawić zdjęć. Mam zainstalowany PICASA 3 a tam nie umiem znaleźć opcji zmniejszenia do 100kB zdjęć.

od wrz.2009

81. Wrzesień 2009
25.wrz.09 19:19
Anna Bizoń "ankabiz"
rydzyk
zajączki
nasza Ebola pilnująca kozaczka
rydzyków trzy
w naszych stronach borak - oficjalnie maślak pstry

Kolejna nieporadna próba wstawienia zdjęć

od wrz.2009

82. Wrzesień 2009
25.wrz.09 19:54
Anna Bizoń "ankabiz"

Ludzie, udało się, pomimo iż jestem techniczna inaczej. Nie do końca - miały byc podpisy:

1- rydzyk

2 - zajączki

3 - nasza sunia grzybowo-kanapowa EBOLA pilnująca kozaczka

4 - trojaczki

5 - po naszemu BORACZEK czyli maślak pstry

od wrz.2008

83. Wrzesień 2009
25.wrz.09 22:31
Jacek M "jaceen"

Czwartkowy spacer po lesie zakończył się pięknie. W dolnośląskich lasach chyba coś drgnęło.

od wrz.2009

84. Wrzesień 2009
26.wrz.09 21:55
Kasia Be "evilcat"

2-godzinny spacer w okolicy Obornik Śląskich. Coś się rusza, zależy w którym lesie.

Poniższe zdjęcia niestety z komórki.

Pojawiły się ładne opieńki:

oraz muchomorki;)

A te grzybki niestety nie wiem co za jedne.

(wypowiedź edytowana przez evilcat 26. września. 2009)

od cze.2009

85. Wrzesień 2009
26.wrz.09 23:19
Maciek "mc7777"

Stalowa Wola

Nie ma wysypu ale codząc po lasach k Przyszowa i Krawców napotkamy podgrzybki i troche prawdziwków. Such - a zawsze o tej porze na Podkarpaciu był WYSYP!!!!!!!!!!!!!!

od wrz.2004

86. Wrzesień 2009
27.wrz.09 17:24
M.D "lili_BaGZ"
spory okaz!
i caly koszyczek

Witam serdecznie, dosyc dawno tutaj nie zagladalam: (

Rodzinne problemy pozbawily mnie zupelnie wolnego czasu.

Dopiero wczoraj znalazlam z corka godzinke na lazikowanie po lesie - okolice Mosiny k/Poznania.

Oto nasze okazy - juz sa :)

od paź.2008

87. Wrzesień 2009
27.wrz.09 18:58
Marzena J. "mj"

W moich stronach nadal nie ma nic!!! Sucho potwornie. Jedyne co rośnie to muchomory czerwone. Obawiam się, że to może już w tym sezonie koniec...:- ( A tak się ładnie zapowiadało...

od kwi.2005

88. Wrzesień 2009

Kasiu Be,

Ten grzybek w lewym dolnym rogu to tzw szmaciak galezisty (Sparassis crispa), zwany tez ostatnio siedzuniem.

Jadalny i smaczny ale pod ochrona.

Powyzsze zakladajac, ze rosl pod sosna.

Jezeli rosl pod debem lub innym drzewem lisciastym to bedzie to szmaciak blaszkowaty (Sparassis laminosa), tez jadalny ale nawet rzadszy od poprzedniego Nie jestem pewien czy chroniony.

(wypowiedź edytowana przez romualdgorski 27. września. 2009)

od sty.2009

89. Wrzesień 2009
27.wrz.09 19:33
Andrzej Sas "ASas"

Sparassis crispa jest grzybem chronionym i możesz go zgłosić do rejestru grzybów rzadkich i chronionych jaki jest prowadzony na tej stronie.

Ten drugi grzyb to któryś z białych mleczajów.

EDIT: Sparassis laminosa też jest chroniony.

(wypowiedź edytowana przez andrzej528 27. września. 2009)

od wrz.2009

90. Wrzesień 2009

Witam

Znalazłem dzisiaj muchomorki, według mnie to czerwieniejące, ale mam prośbę, o dokładny opis zanim dostosuję zdjęcia w kompie i prześlę.

Mam zamiar je zjeśc proszę o jakiś znak szczególny, który tego grzyba wyróżni!!!

L.

od sty.2009

91. Wrzesień 2009
27.wrz.09 19:45
Andrzej Sas "ASas"

Leszku, przede wszystkim przebarwienia miąższu na czerwono, u starszych także trzonu z wierchu. Charakterystyczny jest także bruzdkowany pierścień, ale taki sam występuje także u muchomora trawdawego (też jadalny, ale nie jadłem).

od kwi.2005

92. Wrzesień 2009

Leszek Powichrowski,

Tak, jadalnego muchomora czerwonawego wyróżni PRĄŻKOWANY PIERŚCIEŃ.

Prążki układają się podłużnie od trzonka do krawędzi pierścienia.

Inne muchomory (np nieco podobny trujący muchomor plamisty) mają gładki pieścień.

Muchomor czerwonawy ma również czerwieniejący miąższ u podstawy trzonu ale prążkowany pieścień jest cechą wystarczającą do odróżnienia go od podobnych gatunków muchomorów trujących.

od wrz.2009

93. Wrzesień 2009

Witam

Znalazłem dzisiaj muchomorki, według mnie to czerwieniejące, ale mam prośbę, o dokładny opis zanim dostosuję zdjęcia w kompie i prześlę.

Mam zamiar je zjeśc proszę o jakiś znak szczególny, który tego grzyba wyróżni!!!

L.

od wrz.2009

94. Wrzesień 2009

Witam

czy to napewno muchomor czerwonawy?

od sty.2009

95. Wrzesień 2009
27.wrz.09 22:25
Andrzej Sas "ASas"

Leszku, wstaw większe zdjęcie ze zbliżeniem na pierścień i na trzon, ale wygląda na to, że to on.

od paź.2008

96. Wrzesień 2009
28.wrz.09 16:12
Marzena J. "mj"

Błagam!!! Nie pokazujcie mi rydzów!!! Śnią mi się po nocach... mam już fioła na tym punkcie... bo u mnie nie ma! Od wielu, wielu lat nie ma i już pewnie nie będzie... nie pamiętam jak rydz smakuje...

od wrz.2006

97. Wrzesień 2009
28.wrz.09 20:47
Lubię rydze "bik"

Chętnie bym Cię poczęstował, właśnie się smażą...:-)

od wrz.2008

98. Wrzesień 2009
28.wrz.09 21:41
Jacek M "jaceen"

Jako, że to poniedziałek i nadal sucho, wiele sobie nie obiecywałem.

Jednak w bankowych miejscówkach zawsze coś do koszyka wpadnie.

od paź.2008

99. Wrzesień 2009
29.wrz.09 12:54
Marzena J. "mj"

No i znowu ktoś się pochwalił rydzami! A mnie się one już co noc śnią...:- (

Ale deszczyk popadał, jest więc choć nadzieja na to, że jakieś grzybki się jeszcze pokażą...

od wrz.2009

100. Wrzesień 2009
30.wrz.09 14:10
Anna Bizoń "ankabiz"
maślak

Marzeno, ale te rydze u nas ( powiat chrzanowski) jakie ładne, takie robaczywe!

I nie tylko rydze, co 5 maślak nadaje się do spożycia.

Znalazłam stanowisko borowca dętego ( spotkałam się też z nazwą maślak dęty).

Wiem, że rzadkie i tego przewróconego nie ja tak potraktowałam.

niekoszyk

Maślaczki są rodzinne

bor

Śliczny "niekoszykowiec"

bor

Chyba się nie mylę i to jest borowiec dęty

I ten też

od paź.2008

101. Wrzesień 2009
30.wrz.09 14:20
Marzena J. "mj"

Tak. Z dawnych czasów pamiętam, że rydze często bywały robaczywe... mimo wszystko jednak strasznie chcę je gdzieś napotkać..

U nas wreszcie solidnie polało... lało całą dobę. I może na weekend coś urośnie, choć ostatnia noc była bardzo zimna, rano jadąc do pracy dzwoniłam z zima zębami... Jak myślicie, urosną jeszcze grzybki?

od maj.2007

102. Wrzesień 2009
30.wrz.09 14:34
Yngel

Wg mnie powinny się pojawić grzybki ładnie polało w nocy a tym bardziej jak sie nie myle 4 października przypada pełnia a wtedy grzybki najbardziej rosną :)

od wrz.2009

103. Wrzesień 2009
30.wrz.09 14:57
Anna Bizoń "ankabiz"
dwoj

Ze specjalną dedykacją dla Marzeny J.: koszyczek takich w tym sezonie.

od paź.2008

104. Wrzesień 2009
30.wrz.09 15:36
Marzena J. "mj"

To niesprawiedliwe!!! Dlaczego wszędzie te rydze rosną, tylko nie tu???

od sty.2009

105. Wrzesień 2009
30.wrz.09 18:00
Andrzej Sas "ASas"

Paula, ja zbieram grzyby w okolicach Mińska Maz. i też ostatniego rydza widziałem tu jakieś 10 lat temu...

Za to w górach...;)

od paź.2008

106. Wrzesień 2009
30.wrz.09 21:19
Marzena J. "mj"

W górach to ja nigdy jeszcze nie byłam... ja raczej tak w stronę morza ciągnę... góry to dla mnie zupełnie obcy i nieznany teren. Nawet jakbym pojechała, to nie wiedziałabym jak tam szukać grzybów... ale podobno na Kaszubach rydze też są. Jednego roku byłam jesienią w Gdyni i na targowisku widziałam całą masę rydzów... może kiedyś też się załapię na jakieś grzybobranie w tamtych stronach, choć też nie mam pojęcia gdzie...

na tej stronie jest za dużo wypowiedzi (106) - proszę założyć nowy wątek poziom wyżej lub w innym dziale forum oznaczonym ⊙
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji