bio-forum.pl

gdzie są w tym roku muchomory?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2019

1. gdzie są w tym roku muchomory?

na Lubelszczyźnie, przynajmniej w tych miejscach, w które jeździłam na grzyby,

a więc Lasy Janowskie i Kozłowieckie było bardzo mało muchomorów czerwonych,

w zeszłym roku było ich zatrzęsienie, a i grzybów jadalnych też

od paź.2008

2. gdzie są w tym roku muchomory?
10.paź.09 18:47
Marzena J. "mj"
muchomor

U mnie muchomorków nie brakuje (mazowieckie, powiat garwoliński). Są piękne, masywne, w różnych odcieniach czerwieni. Oto jeden z nich:

od wrz.2009

3. gdzie są w tym roku muchomory?
10.paź.09 19:56
Anna Bizoń "ankabiz"
much

U nas ( małopolskie, gm. Trzebinia) też nie brakuje urodziwych muchomorów.

od sie.2006

4. gdzie są w tym roku muchomory?

Zaraz, chodzi o muchomory klasyczne (czerwone w białe kropeczki), czy o jadalne muchomory czerwieniejące, pyszne z patelni?

od gru.2008

5. gdzie są w tym roku muchomory?

Też myślę, że chodziło o czerwieniejące bo czerwonych jest w moim regionie zatrzęsienie a czerwieniejących jak na lekarstwo.

od lip.2009

6. gdzie są w tym roku muchomory?

Na Pomorzu Gdańskim sporo jest muchomorów czerwonych w okolicach Kościerzyny, natomiast w lasach koło Trójmiasta i na Mierzei Wiślanej widziałem tylko pojedyncze okazy. Podobnie jest z muchomorem czerwieniejącym, a dokładnie odwrotną tendencję widzę u sromotnikowego i cytrynowego. Niemniej i tak jest ich o wiele mniej, niż w ubiegłym sezonie.

od wrz.2019

7. gdzie są w tym roku muchomory?

miałam na myśli Muchomora czerwonego,

ale faktycznie, przecież prawie wcale nie spotkałam Muchomora czerwieniejącego, pysznego zresztą :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji