bio-forum.pl

Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?

bez logowania - można przeglądać
Psilocybe

od sie.2002

1. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?
15.wrz.04 23:32
"pimpek"
1
2

jak w temacie, sory, za kiepskie foto.

od kwi.2004

2. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?

Może piszę głupoty, ale nigdy nie zauważyłam u maślanki osłony blaszek. Czy to nie będzie np. łuskwiak żółty?

od sie.2002

3. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?
24.wrz.04 20:13
"pimpek"

Jola, skąd wytrzasnęłaś ten link? Zresztą link można sobie poprawić, ale tego gatunku nie znalazłem (u Marka)

od kwi.2004

4. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?

Wczoraj było. Nie u Marka. Napisałam w Google łuskwiak... przepraszam żółtawy...

Żle! Wyszłam od Przewodnika Gumińskiej i Wojewody. Na stronie 387 przy Maślance wiązkowej jest napisane o łuskwiaku żółtym - Pholiota flavida. Poszukałam w Google i jakoś dziwnie nagle znalazłam się przy łuskwiaku żółtawym, który tam był. Być może przesłałam źle link, ale na pewno obrazek był. Jakiś Kraków. Zaraz zajrzę jeszcze raz i podam Ci dokładnie. Z tym, że dziś nie można przywołać strony.

od kwi.2004

5. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?

ekscente. v-lo. kraków. pl/~uki/gatunki/Hypholoma_fasciculare. htm-6k-

Powiem Ci, że teraz już sama zaczęłam wątpić, czy ja faktycznie znalazłam ten obrazek, czy tak zasugerowałam się własnymi myślami, że popełniłam głupstwo. Jakby co, to przepraszam, ale sprawdź.: (

od gru.2003

6. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?

Myślę że znalazłam takie same.

od maj.2003

7. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?
27.wrz.04 14:47
Anna Kujawa "AniaK"

Na zdjęciu Pimpka to najprawdopodobniej Hypholoma subviride (maślanka drobna??). A na zdjęciu Mirki - maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare). Młodziutkie maślanki mają pierścień, który dość szybko zanika.

od sie.2002

8. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?
27.wrz.04 19:44
"pimpek"

Mirki - te Twoje, to sa maślanki, które moi miejscowi "żule" tną zamiast opieniek <rotfl>. Dziki Ania!

od gru.2003

9. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?

Robią z nich bimber?

od sie.2002

10. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?
28.wrz.04 08:54
"pimpek"

gorzej - sprzedają na targu mówiąc, że to "podpińka, Panie!".

od lip.2004

11. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?

U Wojewody, Gumińskiej m. wiązkowa "lekko trująca", u Marka "silnie trująca" (pewnie wg nowszych badań).

Czyli zagrożenie niemałe.

"Gorzkość" powoduje pewnie (na szczęście), że "Cygan raz przez wieś przechodi" - proszę Romów czytających to przytoczone powiedzenie o wybaczenie:-)

od lip.2004

12. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?

Czy H. subviride (m. drobna) to to samo co H. subviridis (m. zielonkawa)?

Czy maślanka to już oficjalnie łysiczka czy raczej trwa nukowy spór i zdania są podzielone?

od maj.2003

13. Jeśli to jest maślanka..... to jaka ?
29.wrz.04 08:00
Anna Kujawa "AniaK"

Mam czasem kłopot z polskimi nazwami - w pracach grzybowych powszechnie używa się nazw łacińskich (bo międzynarodowe). Możliwe, że H. subviride nazywa się po polsku zielonkawa. Natomiast końcówka - is jest chyba po prostu błędem. Myślę, że obie nazwy dotyczą tego samego gatunku.

Spór trwa. W niektórych opracowaniach maślanka (i pierścieniak) to już łysiczki, a w części nadal są traktowane oddzielnie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji