bio-forum.pl

Przemarzanie grzybów zimowych

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Przemarzanie grzybów zimowych
16.gru.09 20:37
Adrian Szymkiewicz

W atlasie Marka jest napisane, że Zimówki "Owocniki znoszą mrozy i po ich ustąpieniu rozwijają się dalej".

OK, ale czy tak samo jest z innymi grzybami rosnącymi zimą? Dzisiaj na małym spacerku (temp. - 2) znalazłem "kamienne" zimówki i boczniaki, zimówki zebrałem, ale boczniak to był skała, musiałem z pięści go bo za chiny nie chciał opuścić pnia, drań:-). Rozsypał się po jednym ciosie i tyle go widziałem:-)

A takie ucho, podrośnie na +, a tu -;stopuje; + i dalej rośnie?

Albo taka trąbka zimowa, z tych non edible, też jest taka +-?

od paź.2005

2. Przemarzanie grzybów zimowych

No co Ty Adrianku - na grzyby mówisz ''drań''? Z pięści?

Spokojnie - mrozik odejdzie a boczniaki i zimówki - zostaną:-) Czy boczniak będzie jeszcze rósł? Nie wiem, ale wiem, że mróz mu nie zaszkodzi:-) Nadal będze smaczny, póki nie zestarzeje się całkowicie:- ( Bo widzisz, nie tylko grzyby stare są nie do trawienia. Na ludzi czasami też mówi się '' Ty stary grzybie '' - i nie jest to komplement:- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji