bio-forum.pl

piwonia- kolor

bez logowania - można przeglądać

od mar.2010

1. piwonia- kolor

mam piwonie, pierwszego roku kwitła na mocny czerwony, w nastepnym roku była rózowa- co mnie bardzo ucieszyło, ale w tym roku kwitła prawie, że na biało.

Mam pytanie czy kolor zalezy od np kwasowości jak u hortensjii czy o co chodzi?, co mam zrobic by kwitła na różowo?

od wrz.2007

2. piwonia- kolor
5.lip.10 17:14
B.E.Z. "bez"

Nie zależy od kwasowości tylko od genów.

Musisz piwonię wykopać /sierpień/ i oddzielić tę różową a następnie uprawiać tylko ją, skoro wyłącznie ten kolor Ci odpowiada.

bez

od mar.2010

3. piwonia- kolor

ale ja kupiłam tylko 1, nie mam wiecej piwonii, najpierw cała kwitła na czerwono, potem cała na rózowo, a teraz cała na biało- z odcieniem różu

od wrz.2007

4. piwonia- kolor
6.lip.10 05:40
B.E.Z. "bez"

Ogrodnicy często sadzą razem po kilka odmian, które tworzą wspólnie jakby jedną karpę. Wgląda to na jedną karpę, ale jest ich kilka ciasno razem. Niektórzy klienci lubią mieć różne kwiaty z jednego 'krzaka'. Skoro nie lubisz takich kompozycji to jedyne wyjście jest je rozdzielić.

Piwonie jednej odmiany mogą mieć w różnych latach kwiaty troszkę ciemniejsze lub jaśniejsze, ale kolor jest zawsze ten sam.

Załącz zdjęcia wszystkich kolorów - to pomoże w zrozumieniu problemu.

bez

od mar.2007

5. piwonia- kolor
6.lip.10 07:59
Mirka "imienniczka"

Mam ten sam problem Moniko. Moje piwonie miały zawsze piękny, ciemnoróżowy kolor. Jednakowy! Przesadziłam je jesienią w inne miejsce. W tym roku zakwitły na jasnoróżowo, prawie biało. Również zastawnawiałam się jaka może być tego przyczyna.

od wrz.2007

6. piwonia- kolor
6.lip.10 08:19
B.E.Z. "bez"

To nie jest ten sam problem.

Kwiaty piwonii są jaśniejsze od słońca.

Twoje widocznie rosły w ciemniejszym miejscu.

Teraz już zawsze będziesz miała jasne chyba, że przesadzisz je z powrotem

bez.

od cze.2022

7. piwonia- kolor
15.cze.22 18:08
EdytaZ "zedyta11wppl"

Witam

Mam podobny problem z piwoniami Mam ogródek rodziny ROD. Piwonie rosną w tym samym miejscu od 8 lat Zawsze kwitły na różowo. W zeszłym roku jedna zakwitła na biało a w tym roku większość jest biała.

A co będzie w przyszłym roku? Wszystkie będą białe? A może maja za mało składników odżywczych

od cze.2010

8. piwonia- kolor
16.cze.22 13:16
Piotr Grzegorzek

Wersja z mieszanką odmian we wspólnej kępie z których biała wyeliminowała pozostałe to tylko jedna z wersji. Druga możliwość to mutacja somatyczna w pędzie generatywnym. Uprawiam dwie piwonie - różową i czerwoną od kilkunastu lat i jeszcze z czymś takim się nie spotkałem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji