bio-forum.pl

Blaszki intensywnie anyżkowe?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Blaszki intensywnie anyżkowe?

Grupka takich grzybków rosła w młodym kawałku las liściastego. Z większych drzew w pobliżu dąb, brzoza.

Średnica kapelusza do 6 cm.

Zapach bardzo przyjemny, intensywny, anyżkowy

Skórka kapelusz matowa, lekko szarawa.

Blaszki szare, nieco ciemniejsze od wierzchu kapelusza.

Wysyp albo nie udał się lub też raczej biały bo na kartce niewidoczny.

od maj.2006

2. Blaszki intensywnie anyżkowe?

Moim zdaniem to Clitocybe odora

od kwi.2004

3. Blaszki intensywnie anyżkowe?

Z jedną, dwie można dodać do innych grzybów. Więcej nie, bo smak zepsuje. Próbowałam toto usmażyć w cieście. Ohydne!

od maj.2009

4. Blaszki intensywnie anyżkowe?

Faktycznie to może byc ona.

Gdyby nie opis w Atlasie Marka to nigdy bym się nie doszukiwał w tym grzybku innych kolorów poza szarością.

Dopiero po przeczytaniu opisu, i dokładniejszych oględzinach grzybków znalazłem na młodym owocniku, na skórce kapelusza, jakby odcień zieleni. Nie jest to jednak

barwa tak intensywna jak na fotkach w necie. Raczej bym powiedział że jest to szarość z delikatnym zielonym odcieniem. No ale chyba wg. opisu to takie barwy są dopuszczalne.

od maj.2006

5. Blaszki intensywnie anyżkowe?

Ja zbierałem różne, w zależności od stanowiska, raz były bardzo zielone, a innym razem, w innym lesie prawie całkiem białe.

od maj.2009

6. Blaszki intensywnie anyżkowe?

Czyli wszystko OK:-)

Jolu, chyba masz rację że do konsumpcji nie za bardzo się nadaje.

Trzy grzybki próbowałem wysuszyć i nawet pomimo tego, że jego zapach jest przyjemny, to jego intensywność sprawia, że po dłuższym czasie zaczyna drażnić.

od kwi.2001

7. Blaszki intensywnie anyżkowe?
22.sie.10 10:05
Marek Snowarski "admin"

one szybko płowieją do szarości, zwłaszcza powierzchnia kapelusza

od kwi.2004

8. Blaszki intensywnie anyżkowe?

Tak, Marek ma rację. One bardzo szybko płowieją do szarości. Ja je widuję bardzo często. Raz spotkałam nawet całkiem biała - wyblakłą po deszczach.

od maj.2009

9. Blaszki intensywnie anyżkowe?

Wracam do wątku bo mama pewne wątpliwości czy to co teraz znalazłem to też będzie lejkówka wonna.

Las sosnowy a w zasadzie pobocze dróżki leśnej z grubą warstwą mchu a w nim dwa takie owocniki, Przy ocenie weźcie lekką poprawkę w barwie ze względu na opady deszczu po których je znalazłem.

Owocniki znacznie mniejsze od tych prezentowanych poprzednio ale zapach równie intensywny i przyjemny.

Bardzo krótki trzon i łamliwy, oba mi sie złamały nawet przy delikatnym wyciąganiu z mchu.

Kapelusz równie delikatny/cieniutki.

Kolor zielonkawo-niebieski ale środek kapelusza z lekkim odcieniem pomarańczowym. Szarość to właśnie efekt nasiąknięcia wodą/potwornie wilgotne pomimo że nie stare.

Mógłbym ją z czystym sumieniem uznać za Clitocybe odora gdyby nie te mocno zbiegające blaszki.

od maj.2003

10. Blaszki intensywnie anyżkowe?
14.wrz.10 10:22
Anna Kujawa "AniaK"

Zerknij jeszcze na pachnące anyżem C. albofragrans i C. fragrans:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji