bio-forum.pl

Inwazja ozorka dębowego

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Inwazja ozorka dębowego
od1
oz2
od3
od4
od5

Ten piękny i chroniony grzyb rośnie sobie spokojnie w lesie Łagiewniki w Łodzi. Na odcinku około 200 m znalazłem 6 stanowisk. Myślę, że jest to ciekawa informacja dla "grzybofiśniętych" z naszego rejonu. Prezentuję zdjęcia wykonane na jednym z młodych dębów w tej okolicy i zapraszam do fotografowania.

od kwi.2004

2. Inwazja ozorka dębowego

zazdroszczę Ci, Grześ.

Ja widziałam toto dwa razy w życiu.

I trzeci raz u mamy w słoiku zamarynowane jakieś 20 lat temu.

od sty.2007

3. Inwazja ozorka dębowego

To ja też mam szczęście do ozorka:-) Na starych dębach, na pniakach, na leżaninach, na kłodach, niektóre ogromne, po 20-30 cm szerokości, a że chronione, to i zgłaszam:-)))

od lip.2007

4. Inwazja ozorka dębowego

No właśnie dziś w Łagiewnikach znalazłam na pieńku debowym tego gzrybka. Owocniki dość zmaltretowane, a jeden w ogóle oderwany i połozony na pieńku.

od sty.2007

5. Inwazja ozorka dębowego

Mam taką miejscówkę, gdzie niemal co roku znajduję oderwanego ozorka, jest to miejsce odwiedzane przez grzybiarzy i na pewno ozorek z roku na rok budzi taką ciekawość, że zawsze znajdzie się ktoś, kto go oderwie, obejrzy i zostawi.

Inne ozorki bywają zmaltretowane przez żuki gnojarze, te sympatyczne skądinąd chrząszcze zajadają ozorka pewnie ze smakiem;-) taka kolej rzeczy, element łańcucha troficznego:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji