11. 08. 2010. Mierzeja Wiślana. Podmokły las mieszany na N od Mikoszewa.
1 kępka, średnica do 3, 3 cm, smak delikatny, zapach świeżego delikatny, jakby lekko chemiczny! (teraz jako eksykat prawie bez zapachu - no, może z b. delikatną grzybową nutką). Z pewnością zapach nic nie "podbiegający" pod anyż.
Normalnie stawiałbym na boczniaka łyżkowatego (Pleurotus pulmonarius), jednak nigdzie nie mogę znaleźc jego znaleziska na iglastym. Sprawdzałem różne "wynalazki" z rodzajów Pleurotus, gładkie Lentinus znajdowane (hodowane) na iglastych, ale wizualnie nic mi nie "podchodzi".
Foto 4-8 robione przy sztucznym oświetleniu.
Jak zobaczyłem tytuł to byłem przekonany że na pewno zobaczę Pleurotus dryinus (boczniak białożółty) który u mnie właśnie występuje na świerkach.
Ten jednak wygląda mi faktycznie na b. łyżkowatego:-)
W poprzednich latach coś juz chyba było boczniakach na iglastych tylko nie kojarzę w tej chwili czy nie był to przypadkiem b. ostrygowaty. Ale jak jeden może to dlaczego by i nie ten???
Wygląda na boczniaka łyżkowatego, którego spotykam iglastych również - na jodłach i raz na modrzewiu.
Widzę, że Piotrek prawie rozwiał moje wątpliwosci, ale jako, ze męczyłem się w poszukiwaniach na necie ze 2 godziny, to wrzucę swoje gdybania:-)
Nigdy nie widziałem bokówki na żywo, więc moje "internetowe wymysły" mogą byc dalekie od rzeczywistości;-)
Po ponownym przeanalizowaniu grzybka i w przypływie zwątpienia zacząłem się skłaniac nawet w stronę b. ostrygowatego za grzyby. pl "... Trzon..., u podstawy szczeciniaste gęste białe szczecinki ze zbitej grzybni...";-D
Jednak te szczecinki-włoski u podstawy "trzonu" skierowały mnie do bokówki białej (Pleurocybella porrigens). Przeglądając różne foto w necie, to w sumie to już sam nie wiem, czy czy u moich to trzon czy też nie???
2. Smak w moim odczuciu ... smak delikatny, zapach świeżego delikatny, jakby lekko chemiczny! (teraz jako eksykat prawie bez zapachu - no, może z b. delikatną grzybową nutką). Z pewnością zapach nic nie "podbiegający" pod anyż., wg grzyby. pl ... Zapach ziołowo-grzybowy..." - rzecz w indywidualnym odbiorze.
A może b. łyżkowaty na iglastym (czyli żywicznym) nabiera takiego dziwnego smaku?
3. Nie wiem co sądzic o grubości owocnika?
Pozostaje chyba zerknąc na zarodniki:-) Niestety chwilowo jestem mikroskopowo awaryjny:- (
Nie trzeba mikroskopu, wystarczy popatrzeć jak się przebarwia podczas zasychania. Ten suszek, jak przypuszczam nabrał nieco żółtych kolorów:-)
Piotrze, jakbyś go widział (suszka) na własne oczy;-)
Dziękuje:-)
Zgłoś do GREJa, bo na iglastym to prawdziwa rzadkość, a poza tym "V"
Jest na liście niezgłaszanych od roku 2010
aaa, chyba że tak