bio-forum.pl

Ramaria flava?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Ramaria flava?

Czy te koralówki posiadają swoich sobowtórów, czy tez można je zidentyfikować po jaskrawo żółtym kolorze?

Wczoraj w P. Knyszyńskiej znalazłem kilka ich kolonii. Największe owocniki do 15 cm średnicy. Najbardziej okazale wygląda ta właśnie gromadka, obok której rosły z kolei koralówki o kolorze intensywnie różowym. Aparat niestety nie oddał wiernej barwy różu i wyszły jakby zażółcone. Proszę jednak mi wierzyć że w naturze barwa ich była czysto różowa.

Jako pierwszą wrzucam k. żółtą

A teraz różowa.

Tak jak wcześniej wspominałem barwy cholernie przekłamane.

Pochmurno i lekka mżawka. Mój aparat nie lubi takiej pogody i z nastawieniami balansu bieli mam wtedy problemy.

od gru.2005

2. Ramaria flava?

Do koralówki żółtej jest niestety podobnych kilka innych Ramaria.

Jeśli chodzi o te intensywnie różowe krzaczki, to może to być Ramaria subbotrytis.

od maj.2009

3. Ramaria flava?

Faktycznie, to może byc ona:-)

Kolor równiez przypomina bardziej łososiowy niż róż.

Z tego jednak co wyczytałem, to zbadanie tego, czy to ona, jest nie takie proste:- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji