bio-forum.pl

Brązowy blaszkowiec??

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Brązowy blaszkowiec??

Tego grzybka znalazłem wczoraj zerwanego w lesie tuż obok pnia, jak przypuszczam dębowego.

Że rósł na pniu świadczyłaby o tym zagięta końcówka trzonu.

Nie mam zupełnie pojęcia z jakiej strony go podejść.

Czyzby to mógłby być jakiś łuskwiak???

Wysyp nie udał się bo grzybki położyłem na parapecie nad grzejnikiem a że było trochę chłodnawo, więc uruchomiłem centralne. Chyba za szybko mi podsechł?

od maj.2009

2. Brązowy blaszkowiec??

Moje poszukiwania doprowadziły mnie jedynie do wniosku, że łuskwiaka raczej wykluczam.

A jeśli tak to pozostaje mi chyba Tricholoma.

Wysyp nieudany? - a może raczej niewidoczny na białej kartce skoro to gąska.

Śliski wierzch kapelusza i ten kolor daje kilka mozliwości ale do nich nie pasuje z kolei biały trzon pozbawiony jakichkolwiek łusek czy też włókienek.

Dziś juz nic nie wymyśle. Idę spać. O czwartej pobudka:- (( (

od kwi.2004

3. Brązowy blaszkowiec??

Ona jest cała jakaś śliska. Nie będzie to przemoknięta stara Rhodocybe?

od maj.2006

4. Brązowy blaszkowiec??

wydaje mi się że ten owocnik jest już w zaawansowanym stadium rozkładu, dlatego jest śliski

od maj.2009

5. Brązowy blaszkowiec??

Owocnik musiał byc przemoczony prawie po dwudniowych opadach. W czasie zbioru też padało.

nie jest to jednak egzemplarz stary/zejściowy.

Twardy i jędrny, jednym słowem w sile wieku.

Co do skórki to nawet w tej chwili, w stanie już dobrze podsuszonym, przy dotknięciu sprawia wrażenie lekko lepkiej. Być może dlatego, że jest idealnie gładka?

od maj.2006

6. Brązowy blaszkowiec??

No to może Hygrophorus jednak?

od maj.2009

7. Brązowy blaszkowiec??

Chyba zawieje pesymizmem ale coś przeczuwam że niestety ten grzybek zostanie bezimienny:- (

Zapakujemy i zostawimy na lepsze czasy>

Byc może to jest coś banalnie prostego ale jak to bywa z grzybkami natura poprzez swoje urozmaicenie sprawia nam czasem problemy.

Ale z drugiej strony,... zbyt łatwe nie byłoby ciekawe:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji