bio-forum.pl

Galaretnica mięsista i koledzy

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Galaretnica mięsista i koledzy
gm1
gm2
gm3
gm4

Znalezione dziś w rezerwacie jodłowo-bukowym w Gałkowie Dużym koło Koluszek. Rozpoznaję galaretnicę mięsistą, drewniaka szkarłatnego i coś jeszcze. Pytanie czy te dwa pierwsze dobrze oznaczyłem i czym jest ten trzeci? Kto pomoże?

od sie.2006

2. Galaretnica mięsista i koledzy

.. a ten trzeci nie miał czerwonych kropel gutacyjnych?

od sty.2009

3. Galaretnica mięsista i koledzy
12.wrz.10 19:41
Andrzej Sas "ASas"

A ten trzeci to nie jest przypadkiem śluzek krzaczkowaty odmiana kanalikowata? Było miękkie?

od sie.2006

4. Galaretnica mięsista i koledzy

rzeczywiście to chyba śluzowiec:-)

od lis.2005

5. Galaretnica mięsista i koledzy
12.wrz.10 20:03
Marek Ciszewski "grant"

Dwa masz już oznaczone, a ten trzeci to zdecydowanie Ceratiomyxa fruticulosa var. porioides. Andrzej dobrze typuje...

od gru.2006

6. Galaretnica mięsista i koledzy

Kochani, parę śluzowców już w swoim życiu widziałem. To trzecie było TWARDE. Zdecydowanie to nie jest śluzowiec. Występował też na kilku innych powalonych dzrewach, mam więcej zdjęć. Za każdym razem to samo, twardy, "kanalikowaty" i do tego rozmiarami od 0, 5 do 3 cm. Spróbujmy pomaszerować inną drogą :)

od lis.2005

7. Galaretnica mięsista i koledzy
12.wrz.10 20:46
Marek Ciszewski "grant"

Oj, Grzegorz.... od tego trzeba było zacząć... że twardy...

od sie.2006

8. Galaretnica mięsista i koledzy

Pytałem o gutacje bo myślałem o tym grzybku:

... ale on był większy niż 3 cm...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji