bio-forum.pl

łysiczka lancetowata ??

bez logowania - można przeglądać

użytkownik obecnie bez konta na forum

1. łysiczka lancetowata ??
12.wrz.10 22:38
Jerzy Nowakowski ("jerzyk77")

Znaleziony tuż przy lesie na polance (jeśli tak to można nazwać) w trawie. Zdjecia troche nie wyraźne bo nie miałem lepszego aparatu:

od paź.2006

2. łysiczka lancetowata ??
12.wrz.10 22:40
Anna Hreczka "AHa"

Niezły zbiór... i na co ci to? Jak to i tak nie ona.

3. łysiczka lancetowata ??
12.wrz.10 23:10

Na innym forum otrzymałem odpowiedz że jest to jednak łysiczka. I na moje oko wygląda idętycznie jest lekko tustawa ma ciemne blaszki dziubek na owocniku i jest w biało - oliwkowym kolorze

od wrz.2004

4. łysiczka lancetowata ??

Jerzy - a może zainteresujesz się innymi grzybami na początek. Wtedy będziesz bardziej wiarygodny na forum a tak to gołym okiem widać ze zależy Ci na konsumpcji... Nie radzę bo skutki mogą być opłakane.

5. łysiczka lancetowata ??
12.wrz.10 23:18

interesuje się innymi grzybami... A nawet jeśli zależy mi na konsumpcji to jest moje zdrowie. I oczekuje prawidziwej odpowiedzi

od maj.2003

6. łysiczka lancetowata ??
12.wrz.10 23:25
Anna Kujawa "AniaK"

"Dziubka" tam nie widać, kapelusze są typowo dzwonkowato-parasolowate z płaskim szczytem (a nie zaostrzonym) - jakaś kruchaweczka według mnie.

Zerknij na zdjęcia kruchaweczki wysmukłej (Psathyrella gracilis) - bardziej prawdopodobne, że to ona lub jakaś inna kruchaweczka.

od wrz.2004

7. łysiczka lancetowata ??

mylisz się - konsumpcja tych grzybów jest w Polsce nielegalna. A to forum nie jest od tego żeby pomagać w takich przypadkach...

od wrz.2004

8. łysiczka lancetowata ??

W każdym razie Twoje grzyby to nie łysiczka lancetowata

od lip.2004

9. łysiczka lancetowata ??

Jerzy, plus dla Ciebie, że jednak pomimo "OZNACZENIA" z innego forum postanowiłeś się upewnic.

Naprawdę "można się przejechac":- (( (

10. łysiczka lancetowata ??
12.wrz.10 23:46

dokładnie i raczej nie zamierzam tego konsumować bo to raczej jest ja wyżej wspomniała Anna krychaweczka wysmukła

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji