bio-forum.pl

Muchomorowaty kapelusz, "kaniowaty" trzonek.

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2007
#0

1. Muchomorowaty kapelusz, "kaniowaty" trzonek.
15.wrz.10 22:49
Piotr "koszmiks"
fot. 1
zał. 2

Co to za grzybek, znaleziony przy ul. Patriotów, Wawer w trawce, wedle brzózek.

od wrz.2013
#0

2. Muchomorowaty kapelusz, "kaniowaty" trzonek.

Któryś z muchomorów:

Królewski / Plamisty??? Niech ktoś podpowie.

od lip.2010
#0

3. Muchomorowaty kapelusz, "kaniowaty" trzonek.

od maj.2003
#0

4. Muchomorowaty kapelusz, "kaniowaty" trzonek.
16.wrz.10 07:54
Anna Kujawa "AniaK"

Plamisty raczej nie - miałby czysto białe łatki na kapeluszu. Raczej twardawy (choć nie na pewno) lub czerwieniejący. Potrzebne zbliżenie na pierścień - czy były na nim prążki). No i szczegóły podstawy trzonu (rodzaj pochwy).

od wrz.2010
#0

5. Muchomorowaty kapelusz, "kaniowaty" trzonek.
16.wrz.10 10:19
Kamil Borowski "kmz321"

Jeśli twardawy to mozesz nawet zjeść jak dobrze obotujesz. Oczywiście zartuje - nie jemy muchomorów: D choc twardawy ponoć można to i tak bym nie zjadł:/

od kwi.2004
#0

6. Muchomorowaty kapelusz, "kaniowaty" trzonek.

Twardawy nie jest smaczny.

od sie.2007
#0

7. Muchomorowaty kapelusz, "kaniowaty" trzonek.

Raczej Amanita rubescens niż A. spissa. Za tym drugim niewiele o ile cokolwiek przemawia.

od mar.2010
#0

8. Muchomorowaty kapelusz, "kaniowaty" trzonek.

od kwi.2005
#0

9. Muchomorowaty kapelusz, "kaniowaty" trzonek.

Jaki tam kaniowaty trzonek?

Czy widziałeś kiedyś kanię?

Pewnie muchomor czerwonawy lub twardawy (jak ma prążki na pierścieniu).

Jak nie ma prążków to może być plamisty.

Czerwonawy i twardawy są jadalne i smaczne.

Czerwonawego jem sam i przyrządzam jak rydze.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji