bio-forum.pl

Czy to sowa?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Czy to sowa?
16.wrz.10 18:58
Krzysztof ("mlodyk123")

Witam ponownie. Byłem dziś w innym lesie i znalazłem całkiem sporą polanę usłaną poniższymi grzybami. Nigdy takich nie zbierałem, ale wydawało mi się że to sowy, więc je zebrałem. Nie mam jednak jakiejkolwiek pewności. Ponoć podobne są do jakiegoś trujaka. Proszę o ocenę i ewentualną pomoc w odróżnieniu trującego od jadalnej sowy.

od sty.2009
#0

2. Czy to sowa?
16.wrz.10 19:02
Andrzej Sas "ASas"

Dla mnie to czubajka czerwieniejąca - jadalna, a od czubajki kani (sowy) odróżnia się czerwienieniem miąższu oraz brakiem wzorka na trzonie i większymi, masywniejszymi łuskami na kapeluszu

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Czy to sowa?
16.wrz.10 19:14
Krzysztof ("mlodyk123")

od kwi.2004
#0

4. Czy to sowa?

Czubajka czerwieniejąca

od wrz.2013
#0

5. Czy to sowa?

Nie znaleziono strony o podanym adresie.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Czy to sowa?
16.wrz.10 19:33
Krzysztof ("mlodyk123")

Szukając informacji na własną rękę znalazłem artykuł:

google.pl

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. Czy to sowa?
16.wrz.10 19:50
Krzysztof ("mlodyk123")

Po przeczytaniu powyższego i tak nie wiem czy grzybki sobie przygotować czy nie.... A jeżeli są dobre to szkoda wyrzucić bo trochę tego nazbierałem...

od wrz.2013
#0

8. Czy to sowa?

O czubajce czerwieniejącej - odmiana ogrodowa

"Odmiana ogrodowa czubajki czerwieniejącej (Macrolepiota rachodes var. bohemica) (=var. hortensis) (druga fot. obok) rośnie na żyznej, próchniczej ziemi w ogrodach, na pryzmach kompostu, parkach, sadach. Ma mocniej zbudowane owocniki, większe łuski na kapeluszu, miąższ po uszkodzeniu przybiera barwę jaśniejszą, pomarańczowobrązową (pomarańczowołososiową). Ponieważ może powodować zatrucia nie poleca się zbierać tej odmiany."

Odpuść sobie :)

O czubajce czerwieniejącej:

"Jadalny, jada się panierowane kapelusze. W mojej opinii nie warto jej zbierać ponieważ w przeciwieństwie do czubajki kani brak jej jakiegokolwiek aromatu. Są też podejrzenia, że czasami może być przyczyną przejściowych niedyspozycji żołądkowo-jelitowych"

(wypowiedź edytowana przez areecki 16. września. 2010)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

9. Czy to sowa?
16.wrz.10 19:59
Krzysztof ("mlodyk123")

Załączm zdjęcie grzybka przeciętego około pół godziny temu widocznego powyżej.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

10. Czy to sowa?
16.wrz.10 20:02
Krzysztof ("mlodyk123")

Dziękuję :)

W takim razie nie ryzykuję i pozbywam się grzybków.

od wrz.2010
#0

11. Czy to sowa?
17.wrz.10 10:50
Kamil Borowski "kmz321"

Czy w odmianie ogrodowej zachodzi takie zjawisko (jak w odmianie tej jadalnej), że PO PEWNYM CZASIE miąższ z czerwonego staje się niemal czarny??

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji