bio-forum.pl

Czy to może Clavaria fragilis ?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Czy to może Clavaria fragilis ?

Zachwyt nad grzybnościami tego miejsca trwa nadal [bf#369553] bo dziś nowe znalezisko, czy to może goździeniec robakowaty?

Fotografia nie jest rewelacyjnie wyraźna, ale mam jeszcze pobrane grzybki w lodówce, to jutro zrobię im portretowe fotki i rozmiarówkę:-)

goździeniec

Na pewno zaobserwowałam u nich krótki trzonek i długą część z hymenium.

od paź.2006

2. Czy to może Clavaria fragilis ?
18.wrz.10 07:43
Anna Hreczka "AHa"

Ostatnio też takie znalazłam, rosnące na ściółce. To raczej jakaś Typhula. Zwróć uwagę, że ma "trzonki", robakowaty ich nie posiada.

od sty.2007

3. Czy to może Clavaria fragilis ?

Tak, one mają trzonki.

Zatem ciekawe, jaka to Typhula:-)

od sty.2007

4. Czy to może Clavaria fragilis ?

Sposób wyrastania - oglądam podstawę owocników i wydaje mi się, ze "to na dole" to sklerota, która lekko tkwiła w ziemi.

Pokażę na zdjęciach.

od sty.2007

5. Czy to może Clavaria fragilis ?
białe nitkowate

Tak wygląda to co zebrałam wczoraj. Jeden z owocników jest wyraźnie większy, pozostałe nitkowate. Nie są rozgałęzione, tylko zachodzą na siebie.

To co jest na dole grzybków nie daje się oderwać, więc sądzę, że to sklerota. Ten największy jest pusty w środku. Pod lupką oraz teraz podczas suszenia widać, że dolna część jest wyraźnie cieńsza, na zdjęciu z natury zaznacza się wyraźnie obecność trzonka, tak więc raczej na pewno grzybki te mają krótki trzonek

od paź.2006

6. Czy to może Clavaria fragilis ?
11.sie.13 16:21
Anna Hreczka "AHa"

Teraz możemy się zastanowić nad Clavaria acuta:-)

od wrz.2005

7. Czy to może Clavaria fragilis ?
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji