bio-forum.pl

Biały dziwoląg?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Biały dziwoląg?

Młody las sosnowy, piaszczyste podłoże przykryte tylko warstwą igliwia i coś takiego 3, 5-4cm wysokości wśród niego.

Zapach grzybowy, ale czy ktoś ma jakieś logiczne wytłumaczenie dla tego zjawiska??

Pierwsze skojarzenie: trzon jakiegoś grzyba ale po dokładniejszym obejrzeniu...???

od wrz.2010

2. Biały dziwoląg?
19.wrz.10 22:59
Kamil Borowski "kmz321"

Być może jest to buławka spłaszczona....

od wrz.2010

3. Biały dziwoląg?
19.wrz.10 23:01
Kamil Borowski "kmz321"

Albo raczej buławka obcięta. Trudno mi określić napewno.

od maj.2009

4. Biały dziwoląg?

Oj, coś mi się wydaje że popełniłem gafę i pozyskałem chronionego grzybka:- (

Jako karę macie prawo wybrać mi rodzaj pokuty:-)

Czekam na propozycje.

Na usprawiedliwienie jednak dodam że był to już bardzo późno-wieczorny spacer z psem i prawdę mówić nie wiedziałem co zrywam, dlatego tez nie ma zdjęć z natury.

Prędzej jednak bym jej spodziewał się w górach a nie u mnie ale już nie raz przekonałem się że moje lasy kryją jeszcze wiele ciekawych stworzeń.

Zrobiłem próbę KOH i nawet pomimo tego że owocnik już nieco podsuszony to ukazało sie zabarwienie czerwone. Wobec tego zapewne to będzie: Clavariadelphus truncatus - buławka obcięta.

od maj.2009

5. Biały dziwoląg?

Moja dociekliwość opłaciła się.

Sprawa wyjaśniła się a to dlatego, że nie dawał mi spokoju dziwny nie buławkowy miąższ tego grzybka. Udałem sie na miejsce znalezienia i nieopodal znalazłem gąski najprawdopodobniej ziemiste. Po dokładniejszej penetracji sąsiedniego terenu natknąłem się na podobne znaleziska. Z nich to by wynikało że niestety ale są to owocniki własnie tej gąski które zostały uszkodzone za młodu przez grzybiarzy.

Zrobiłem próbę z KOH i okazało się, że brak jakiejkolwiek reakcji. To troche pogmatwało mi sprawę. Jednak ponowna próba na podobnym, zdeformowanym owocniku i juz częściowo suchym dała oczekiwany rezultat.

A szkoda chetnie bym ją zaliczył do swoich znalezisk ale sprawa raczej nie realna.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji