bio-forum.pl

Ostrza blaszek z kropelkami, ochrowy wysyp

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Ostrza blaszek z kropelkami, ochrowy wysyp
grzybki
grzybki
grzyby
grzybki
grzybki
grzybki

Przed tygodniem nieobecności na forum chciałabym jeszcze poznać tajemnicę nazwy tych grzybków:-)

Na świeżo miały one mnóstwo kropelek na ostrzach blaszek, teraz widoczne są ciemne plamki prawdopodobnie w miejscach tych kropelek.

Wysyp ochrowy, blaszki zatokowato wycięte. Trzon wyglądał jak oprószony, najsilniej od góry, ku dołowi mniej był pokryty białymi delikatnymi łuseczkami. Trzon był bardzo kruchy, szczególnie podstawa trzonu łatwo się ułamywała. Rósł w zadrzewieniu głóg, brzoza, dąb, grab.

Czy można je rozpoznać na podstawie podanych cech?

od sie.2007

2. Ostrza blaszek z kropelkami, ochrowy wysyp

Jakiś gatunek z rodzaju Hebeloma, ale który to nie wiem i po cechach makro bedzie trudno ustalić, chyba, że ktoś ma akurat ten gatunek 'rozpracowany'.

od gru.2005

3. Ostrza blaszek z kropelkami, ochrowy wysyp

(wypowiedź edytowana przez zygmunt 18. września. 2010)

od sty.2007

4. Ostrza blaszek z kropelkami, ochrowy wysyp

Przeczytałam opis i obejrzałam zdjęcia włośnianki rosistej i wszystko (za wyjątkiem zapachu którego nie określiłam:- () pasuje do moich grzybków:-)))

Również wygląd owocników na mokro, również to, że są lepkie na mokro + cechy opisane powyżej.

Bardzo fajnie wyglądały te oroszone ostrza blaszek, dziwny ich wygląd wyjaśniał się po obejrzeniu pod lupką, gdy widać było to oroszenie ostrzy, a potem te ciemne plamki:-)

Dziękuję:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji