Przed tygodniem nieobecności na forum chciałabym jeszcze poznać tajemnicę nazwy tych grzybków:-)
Na świeżo miały one mnóstwo kropelek na ostrzach blaszek, teraz widoczne są ciemne plamki prawdopodobnie w miejscach tych kropelek.
Wysyp ochrowy, blaszki zatokowato wycięte. Trzon wyglądał jak oprószony, najsilniej od góry, ku dołowi mniej był pokryty białymi delikatnymi łuseczkami. Trzon był bardzo kruchy, szczególnie podstawa trzonu łatwo się ułamywała. Rósł w zadrzewieniu głóg, brzoza, dąb, grab.
Czy można je rozpoznać na podstawie podanych cech?
Jakiś gatunek z rodzaju Hebeloma, ale który to nie wiem i po cechach makro bedzie trudno ustalić, chyba, że ktoś ma akurat ten gatunek 'rozpracowany'.
Może być włośnianka rosista - Hebeloma crustuliniforme:-)
(wypowiedź edytowana przez zygmunt 18. września. 2010)
Przeczytałam opis i obejrzałam zdjęcia włośnianki rosistej i wszystko (za wyjątkiem zapachu którego nie określiłam:- () pasuje do moich grzybków:-)))
Również wygląd owocników na mokro, również to, że są lepkie na mokro + cechy opisane powyżej.
Bardzo fajnie wyglądały te oroszone ostrza blaszek, dziwny ich wygląd wyjaśniał się po obejrzeniu pod lupką, gdy widać było to oroszenie ostrzy, a potem te ciemne plamki:-)
Dziękuję:-)