bio-forum.pl

Brązowy na wierzbie

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2006
#0

1. Brązowy na wierzbie

Na starej wierzbie kruchej owocniki wyglądające na hubiaka, ale ten brązowy kolor mnie zaciekawia. Może to coś innego?

od gru.2006
#0

2. Brązowy na wierzbie

Wierzba zawsze kojarzy mi się z czyreniem ogniowym. Poszperaj w tym kierunku.

od paź.2007
#0

3. Brązowy na wierzbie
7.paź.10 01:23
Paula Probucka "Mykola"

Teraz to już musisz go ciut poświęcić - zdjąć fragment owocnika, znaczy się. Następnie wykonać cięcie po promieniu i zrobić fotkę makro. A w międzyczasie warto go potraktować KOH. Może to być czyreń, o czym świadczą pręgi, ale... jakiś cholernie nietypowy z wierzchu, no i przy takich rozmiarach i wykształconym hymenoforze powinien mieć już z minimum 8 warstw, a właściwie w przypadku ogniowego - z 14 warstw rurek, i generalnie powinno to trochę inaczej wyglądać. Fakt, że nie wygląda, może być kwestią nieprawidłowego cięcia przekrojowego. I niedobrego zdjęcia. To są niekiedy bardzo wolno rosnące grzybki, o minimalnych przyrostach rocznych spotkałam takie, które spokojniutko mogłyby być moimi rodzicami. Wymagają bardzo ostrego i precyzyjnego wykonania przekroju w celu ujawnienia prawdziwego wieku i charakteru. Ale nie można ot, tak sobie porzucić owocnika będącego Twoim równolatkiem albo w wieku Twojego dziecka i stwierdzić "szkoda", wywalam, bo takie zachowanie mykologicznie niemoralne jest!

od paź.2007
#0

4. Brązowy na wierzbie
7.paź.10 01:29
Paula Probucka "Mykola"

Właściwie to może wystarczy, jak weźmiesz żyletkę i dokładnie, tnąc i strużąc wzdłuż rurek, dopieścisz przekrój tego wycinka, który już masz. Po co rodzica męczyć;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji