bio-forum.pl

strzępiak

bez logowania - można przeglądać

od gru.2009

1. strzępiak
25.wrz.10 21:35
Piotr Zawada
1
2
3
4
5
6

Rósł pod paprociami. W pobliżu buk, świerk, brzoza. Po przecięciu bardzo powoli zmienił zabarwienie na lekko czerwone.

Czy to możliwe, że tak późno pojawił się strzępiak ceglasty?

od sie.2007

2. strzępiak

To jest najprawdopodobniej Inocybe godeyi, gatunek nie bez kozery noszący polską nazwę strzępiak czerwieniejący.

od gru.2009

3. strzępiak
26.wrz.10 08:48
Piotr Zawada

Czy da się z pewnością określić gatunek, czy potrzeba mikroskopu? A... mam suszka.

od sie.2007

4. strzępiak

Bez mikroskopu można spokojnie wykluczyć I. erubescens. Jeśli miąższ czerwieniał to logicznym kandydatem jest I. godeyi, no chyba, że nie czerwieniał, to wtedy faktycznie jest kłopot.

od maj.2006

5. strzępiak

Jak dla mnie daleko mu do Inocybe godeyi

od sie.2007

6. strzępiak

Szczerze, to ja bym bardziej typował może I. rimosa, ale Autor wątku twierdzi, że miąższ czerwienieje. Skoro tak...

od gru.2009

7. strzępiak
26.wrz.10 20:02
Piotr Zawada

Miąższ czerwieniał, ale bardzo słabo, delikatnie. Może to tylko złudzenie i,, podpucha" grzyba?

od maj.2006

8. strzępiak

Inocybe godeyi odrzucam, bo wszystkie owocniki, które widziałem miały dużo czerwonego i bez uszkadzania.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji