bio-forum.pl

Zasłonak gąsówkopodobny

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Zasłonak gąsówkopodobny

Wziąłem go za gąsówkę nagą ale nic oprócz koloru nie pasuje. Na terenie ośrodka wypoczynkowego w lesie sosnowym. Zapach niezbyt przyjemny

od sie.2007

2. Zasłonak gąsówkopodobny

Cortinarius hercynicus? Bez wątpienia piękny grzyb.

od kwi.2004

3. Zasłonak gąsówkopodobny

To jest gąsówka naga

od gru.2003

4. Zasłonak gąsówkopodobny

Tylko ten "zasłonakowy" zapach...

od maj.2009

5. Zasłonak gąsówkopodobny

Jak na gąsówkę to jednak trochę podejrzany. Miałem jej w tym roku tyle, że aż w końcu dostałem zakaz przynoszenia jej do domu, ale tej tym bardziej, do kosza bym nie włożył.

Mirki dla pewności,... KOH.

Ciekaw jestem jednak czy hercyński barwi się tak samo jak zwykły z. fioletowy???

(miąższ na krwisto- czerwono).

Co do zapachu gąsówki nagiej to obwąchałem się jej w tym roku do woli:-)

Owocniki z różnych siedlisk pachną nieco inaczej. Zapach niektórych był prawie czysto grzybowy gdy z kolei inne pachniały bardziej owocowo. Nigdy jednak nie był on przykry.

od kwi.2004

6. Zasłonak gąsówkopodobny

Ja tez wzięłabym toto za gąsówkę. Przynajmniej ze zdjęcia.

od paź.2007

7. Zasłonak gąsówkopodobny
1
2

Gąsówka według mnie. Dwa lata temu znalazłem podobne, w siedlisku odmiennym od tych, w których zbieram te grzybki, tj. w lesie jodłowo-dębowym. Kilka sztuk rosło w mchu pod jodłą. A wyglądały tak:

Co do zapachu tych grzybków to, w moim odczuciu, bywa on bardzo różny, czasami lekko nieprzyjemny, w zależności od środowiska i wieku.

od mar.2010

8. Zasłonak gąsówkopodobny
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji