bio-forum.pl

Hypholoma capnoides?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Hypholoma capnoides?

Jedno "pudło" już zaliczyłem w tym roku typując w pośpiechu kruchaweczkę jako ten grzyb ale tym razem to raczej ona:-)

Wg. atlasu Marka to mi w tym przypadku pasują wszystkie cechy,... ale co na to gremium forumowe???

od maj.2009

2. Hypholoma capnoides?
11.paź.10 14:44
Mirosław Gryc "mirek63"

W ubiegłym roku tez o nią pytałem i skutek był taki sam, więc dorzucę jeszcze jedną uwagę z własnych obserwacji.

Marek w swoim atlasie pisze że wystepuje raczej późną jesienią i w okresach bezmroźnych zimy i tu właśnie wszystko by się zgadzało.

Coraz mniej u mnie w tej chwili maślanki wiązkowej a jej miejsce zastępuje właśnie ta. W ubiegłą niedziele natknąłem się znów na kilka jej stanowisk co mi pozwoliło dobrze jej się opatrzeć.

W ubiegłym roku spotkałem ją też tylko w okresie późnojesiennym, więc chyba raczej wszystko wskazuje na to że to ona.

Tym razem jeszcze kilka starszych owocników:

(barwy trochę nienaturalne więc jeśli ktoś doszuka się na zdjęciu blaszek, koloru seledynu to z góry informuję, że go tam w naturze nie było)

od paź.2007

3. Hypholoma capnoides?
11.paź.10 16:15
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

Sądzę, że to ona. W naturze bym ją rozpoznał z pewnością, bo zbieram ją od kilku lat i jakoś żyję :)

od maj.2009

4. Hypholoma capnoides?
11.paź.10 18:10
Mirosław Gryc "mirek63"

Do łuszczaka zmiennego podchodziłem pół roku zanim zdecydowałem się ugotowac z niego zupkę a tą obserwuje już drugi rok i chyba nabieram co do niej pewności. Może w następnym roku spróbuję???

Dzięki Jacku:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji