bio-forum.pl

Gąska .....?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Gąska .....?
7.paź.10 16:52
Jacek Soboń

1. 10. 2010 Góry Kaczawskie, las mieszany (świerk, brzoza, dąb, buk) Największe kapelusze ok. 7 cm. Smak grzybowy, zapach grzybowo-owocowy.

Tricholoma......??

od maj.2009

2. Gąska .....?

Jacku może zdziwisz się ale wszystkie te cechy pasują do Tricholoma saponaceum - gąski mydlanej. Owocniki stare (7cm.) więc skórka kapelusza popękana, włoski/łuski na trzonie też cecha bardzo zmienna u tego gatunku.

Zapach jednak zupełnie nie pasuje ale różnie z tym wąchaniem bywa:-)

Jeśli jeszcze potwierdzisz że blaszki miały lekki odcień zieleni\seledynu i podstawa trzonu przebarwiała się na czerwono przy uszkodzeniu, to faktycznie może być ona.

O ile drugie zdjęcie odzwierciedla naturalne kolory to szanse na g. mydlaną znacznie rosną, musisz tylko zweryfikować jej zapach albo szukać dalej:-)

(wypowiedź edytowana przez mirek63 07. października. 2010)

od gru.2007

3. Gąska .....?
7.paź.10 18:58
Jacek Soboń

Dziękuję.

Drugie zdjęcie to grzybki rosnące mniej niż 0, 5 m od tych z pierwszego, trzeciego i następnych zdjęć. Też myślałem o g. mydlanej, ale ten smak i zapach??? Gąski mydlane już spotykałem i ich zapach był inny i intensywniejszy: (( Postaram się jutro odwiedzić tamte miejsce.

Pozdrawiam.

od gru.2007

4. Gąska .....?
8.paź.10 21:05
Jacek Soboń

Byłem na tym stanowisku, cechy bez zmian: smak grzybowy, zapach grzybowo-owocowy.

Brak przebarwień.

po kilku minutach

Więc raczej nie mydlana: ((

od maj.2009

5. Gąska .....?

Oj, nie:- (

Na tych fotach widac już bardzo dobrze, że to nie ona.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji