bio-forum.pl

Rudawy blaszkowiec z kłaczkami w kępkach na kapeluszu

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Rudawy blaszkowiec z kłaczkami w kępkach na kapeluszu
13.paź.10 20:26
Jacek Soboń

24. 09. 2010 Góry Kaczawskie, las mieszany (dąb, grab, świerk, jawor...). Kilka grzybków. Kapelusz do ok. 3 cm delikatnie jakby lepki.

Stropharia squamosa - łysiczka łuskowata?

Ale jakaś inna od mojej ostatniej: [bf#375328]

od gru.2005

2. Rudawy blaszkowiec z kłaczkami w kępkach na kapeluszu

W takim razie może to młody Pholiota albocrenulata - łuskwiak karbowany?

od gru.2003

3. Rudawy blaszkowiec z kłaczkami w kępkach na kapeluszu

od kwi.2004

4. Rudawy blaszkowiec z kłaczkami w kępkach na kapeluszu
14.paź.10 10:24
Jolanta Kozak "jolka_bf"

od maj.2009

5. Rudawy blaszkowiec z kłaczkami w kępkach na kapeluszu
14.paź.10 14:36
Mirosław Gryc "mirek63"

Bardzo jestem ciekaw co by z niego urosło bo na P. lenta nie bardzo mi wygląda.

Kapelusz powinien dosłownie opływać śluzem, chociaż nie wiem jaka u Ciebie pogoda więc może to przyczyna aury.

Wszystkie łuskwiaki lepkie które ja spotykam u siebie, są mocno śluzowate a te białe łuski mocno w nim zatopione. Również barwa kapelusza u Twego jest nieco ciemniejsza niż zwykle.

Nie jestem zresztą pewien swego oznaczenia ale po cechach makro to ł. śluzowaty powinien wyglądać tak:

Szkoda że wszystkie wyrwałeś bo moglibyśmy się przekonać czy nie jest to czasem P. lubrica,

Jeśli masz czas to zajrzyj do wątku:

[bf#380152]

Prześlę te dwa do Ani może będzie miała kiedyś czas to sprawdzi co to za gatunki a i będzie okazja porównania czy to ten sam:-)

Zapomniałem dodać zdanie na temat aury:

- jeśli w ostatnim czasie występowały u Ciebie przymrozki to może to być faktycznie, tak jak typują moi przedmówcy ł śluzowaty. W ubiegłym roku zaobserwowałem, że w czasie przymrozków własnie te łuskwiaki tracą swoją śluzowata warstwę.

(wypowiedź edytowana przez mirek63 14. października. 2010)

od gru.2007

6. Rudawy blaszkowiec z kłaczkami w kępkach na kapeluszu
14.sty.17 18:08
Jacek Soboń

Pholiota lenta - potwierdził Błażej

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji