bio-forum.pl

Rozpostarty, czerwonawy na jodle

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Rozpostarty, czerwonawy na jodle
15.paź.10 11:52
Grażyna Domian
rozpostarty na Jd
rozpostarty na Jd2
rozpostarty na Jd3
rozpostarty na Jd4

Tego zagadkowego grzybka znalazłam tydzień temu w bieszczadzkiej Puszczy Bukowej. Obrastał rozległymi płatami odziomkową powierzchnię cięcia starej, potężnej jodły (średnica pnia, który widać na zdjęciu znacznie przekracza 1 m). Obserwując jego powierzchnię gołym okiem tego nie widać ale binokular ujawnił, a przekrój potwierdził jego poroidalną budowę. Starsze, prawdopodobnie ubiegłoroczne fragmenty odpadały od drewna płatami.

Nie potrafię go skojarzyć z żadnym gatunkiem, stąd prośba o pomoc :). Co to może być?

od maj.2009

2. Rozpostarty, czerwonawy na jodle
15.paź.10 12:54
Mirosław Gryc "mirek63"

Jak na moje skromne doświadczenie w tym temacie, to mi wygląda na któregoś z czyreni?

Jeśli na jodle to już mamy znacznie zawężony krąg podejrzanych ale to juz wszystko, bo dalej to niestety ale nie mam na ten temat żadnej literatury.

Marek w swoim atlasie podaje kilka gatunków występujących na iglastych ale tak na oko to niestety zadanie nie dla mnie:- (

od maj.2003

3. Rozpostarty, czerwonawy na jodle
23.paź.10 17:56
Anna Kujawa "AniaK"

Wprawniejsze od mojego oko obejrzało i oznajmiło, że to twardoporek czerniejący (Rigidoporus crocatus)

od lip.2005

4. Rozpostarty, czerwonawy na jodle
23.paź.10 22:58
Grażyna Domian

Tak po cichu mi się marzyło:-) Bardzo dziękuję - i Wprawnemu Oku, i Tobie Aniu:-)

od sty.2007

5. Rozpostarty, czerwonawy na jodle

Czerwona Lista, kat. E, też bym się cieszyła bardzo!:-)))

od lip.2005

6. Rozpostarty, czerwonawy na jodle
23.paź.10 23:58
Grażyna Domian

Tak:-) To kolejny gatunek wymierający..., kolejny gatunek, który potrzebuje "martwego" drewna..., podawany dotąd tylko z Puszczy Białowieskiej, Świętokrzyskiego PN i Bieszczadzkiego PN.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji