bio-forum.pl

Małe brązowe blaszkowce z pniaka drzewa liściastego

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2009

1. Małe brązowe blaszkowce z pniaka drzewa liściastego
19.paź.10 10:42
Ryszard Taran "taranrig"

Znalezisko z 16 X 2010r. Grzybki rosły na murszejącym pniaku drzewa liściastego. Średnica kapelusza najbardziej rozpostartego około 12 mm. Wysyp pomarańczowo-rdzawy. Czy to może hełmówka pniakowa / Galerina triscopa, czy coś innego i co?

od maj.2009

2. Małe brązowe blaszkowce z pniaka drzewa liściastego
19.paź.10 12:06
Mirosław Gryc "mirek63"

Nie znam jej ale jak podaje Marek:

"Kombinacja siedliska - drewno świerkowe z zakończonym ostrym garbkiem kapeluszem pozwala dość precyzyjnie wyróżnić ten gatunek wśród innych hełmówek. Mikroskopowo charakterystyczne są małe i szorstkie zarodniki. "

tyle raczej wystarcza żeby oznaczyć ten gatunek.

Proponuję zweryfikować pochodzenie pnia.

od wrz.2009

3. Małe brązowe blaszkowce z pniaka drzewa liściastego
19.paź.10 12:46
Ryszard Taran "taranrig"

Mirku!

Marek dalej w opisie dodaje, że sporadycznie może występować na drewnie liściastych. Założyłem, ze to był pniak liściastego, gdyż wokół rosły same stare liściaste drzewa. Cechy makro się mi zgadzały. Rzucając na Forum oczekiwałem na spokojny osąd moich domniemań; taki jak choćby Twój.

Dobrze posłuchać bardziej doświadczonych.

Pozdrawiam!

od maj.2003

4. Małe brązowe blaszkowce z pniaka drzewa liściastego
23.paź.10 17:48
Anna Kujawa "AniaK"

Makroskopowo wygląda "bardzo na ten gatunek".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji