bio-forum.pl

Kępkowiec z Parku Miejskiego

bez logowania - można przeglądać
GRej178370

od sty.2007

1. Kępkowiec z Parku Miejskiego

Gniezno, Park Miejski, 5 października 2010. Nieopodal grupa dorodnych buków, gatunku tych młodych drzewek, które będą widoczne na zdjęciu stanowiska nie pamiętam, muszę to sprawdzić.

Kępkowce rosną pospołu z czernidłakiem kołpakowatym w miejscu, które dawno temu było sadzawką, potem sadzawka wyschła i pozostało suche zagłębienie terenu, które w końcu stopniowo zasypano gałęziami i liśćmi zwożonymi jesienią z całego parku. Tak powstało stanowisko z mnóstwem próchnicy.

Grzybki, jak będzie widać na zdjęciach, poddawane były chyba różnym obserwacjom, jak również traktowane lekko z buta:- (

Ale ocalały na tyle, że zdołałam pobrać eksykat, który sypnął na biało.

stanowisko
wycinek z grzybkami
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki

Mam nadzieję, że nie mylę się, twierdząc, że to kępkowiec Lyophyllum sp.?

od maj.2003

2. Kępkowiec z Parku Miejskiego
24.paź.10 10:35
Anna Kujawa "AniaK"

no pewnie to też one.... matko, ale obrodziły w tym roku:-)))

od sty.2007

3. Kępkowiec z Parku Miejskiego

O tak, jest chyba rok na kępkowce:-))) Aż by się chciało wykorzystać w celach konsumpcyjnych;-) ale to tylko pod warunkiem pewnego rozpoznawania:-)

Ja więcej chyba nie znajdę;-) bo trochę jestem przystopowana z terenem do przyszłego tygodnia:- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji