bio-forum.pl

Chropiatka pospolita?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Chropiatka pospolita?
24.paź.10 00:18
Grażyna Domian
Chropiatka
Chropiatka2
Chropiatka3

Myślałam dotąd, że chropiatka pospolita jest ściśle związana tylko z drzewostanami iglastymi i bardzo się zdziwiłam, gdy dziś zobaczyłam ją w kwaśnej buczynie. Nie było w tym drzewostanie innych domieszek, a już na pewno iglastych.

Chyba to nie może być nic innego jak właśnie chropiatka pospolita prawda?

od maj.2003

2. Chropiatka pospolita?
24.paź.10 10:33
Anna Kujawa "AniaK"

No chyba nie może. Nigdy nie było tam lub w pobliżu sosen - nawet siewek? Wojewoda pisze, że czasem zjada też drewno liściastych.

od lip.2005

3. Chropiatka pospolita?
24.paź.10 12:07
Grażyna Domian

Nie potrafię powiedzieć... Pniaków tam nie widziałam ale nie jest powiedziane, że tam nigdy żadnej sosny nie było w pobliżu. Dość często się zdarza w Puszczy, że w buczynach są pojedynczo rozsiane sosny. Intryguje mnie jednak jak to jest? Chropiatka jest grzybem mikoryzowym, a więc jak wszystkie grzyby mikoryzowe powinna chyba towarzyszyć swoim mikoryzowym partnerom za ich życia?

od maj.2003

4. Chropiatka pospolita?
24.paź.10 12:16
Anna Kujawa "AniaK"

No niby mikoryzowa, ale zauważ, że często owocniki obrastają gałęzie bez żadnej łączności z grzybnią w ziemi. Nie wiem czy jest obligatoryjnie mikoryzowa.

A dlatego, że mikoryzowa, to pytam o te siewki sosny:-)

No bo wystarczy marna jedna sieweczka:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji