bio-forum.pl

Drobne kremowe blaszkowce pokryte śluzem

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Drobne kremowe blaszkowce pokryte śluzem
12.paź.11 00:21
Grażyna Domian
sluzowaty kolpaczek_siedlisko
sluzowaty kolazek
sluzowaty kolpaczek2
sluzowaty kolpaczek3
sluzowaty kolpaczek4

Znalezione 9. 10. 2011 r. w Puszczy Bukowej. Kilka owocników wyrastało z mszystego podłoża w kwaśnej buczynie. Owocniki miały bardzo długie trzonki i kołpakowate kapelusiki o średnicy do 1 cm. Zarówno kapelusiki, jak i trzonki pokryte były grubą (napęczniałą po deszczu) warstwą gęstego, galaretowatego śluzu. Wysyp zarodników bardzo ciemny. Nie mam żadnego pomysłu..., może to jakiś kołpaczek albo łysiczka?

od cze.2010

2. Drobne kremowe blaszkowce pokryte śluzem
12.paź.11 07:28
Piotr Grzegorzek

Podejrzewam, że to przypadkowy zbieg okoliczności, znaczy się ta galaretka to zupełnie inny organizm. Mój pomysł nań to Nostoc. A co się tyczy grzyba, to rozważyłbym jeszcze rodzaj Stropharia.

od paź.2007

3. Drobne kremowe blaszkowce pokryte śluzem
12.paź.11 08:22
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

Myślę, że moje znalezisko z października 2009 roku [bf#282163] to ten sam gatunek. Te Twoje wyglądają na całkiem młode, może dlatego są całe pokryte tym śluzem. Moje były dużo bardziej wyrośnięte i tylko u tych najmłodszych śluz ów zachował się na trzonach. Może to oznaczać, że ten śluz ma większe powiązanie z tym grzybkiem, niż sugeruje to mój przedmówca. Niestety na tamten post nie dostałem wtedy żadnej odpowiedzi i grzybek ów popadł w lekką niepamięć :)

od maj.2003

4. Drobne kremowe blaszkowce pokryte śluzem
14.paź.11 14:23
Anna Kujawa "AniaK"

Według mnie to któryś z pierścieniaków - jest tam grupa ze śluzowatym trzonem (S. semiglobata i pokrewne). Musiał w tym mchu zalegać jakiś zajęczy (czy inny) "bobek". Jacku - zaraz dopiszę komentarz i przy Twoim przypomnianym wątku:-)

od lip.2005

5. Drobne kremowe blaszkowce pokryte śluzem
14.paź.11 21:32
Grażyna Domian

Dziękuję:-) Bobki - zajęcze czy sarnie, nie są tam wykluczone.

od wrz.2005

6. Drobne kremowe blaszkowce pokryte śluzem

S. semiglobata

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji