bio-forum.pl

2008-10-05 Chrzanów, uroki jesieni

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-10-05 Chrzanów, uroki jesieni
22.sty.12 20:57
Piotr Grzegorzek

Kiedy tamtego roku odbywał się zlot utkwiłem w Chrzanowie. Wówczas pod tym adresem - [bf#207230] - umieściłem kilka zdjęć wykonanych w chrzanowskim parku w sąsiedztwie muzeum w którym pracuję. Na początku okolica fontanny oraz ciekawa kompozycja z gałązki platanu klonolistnego - Platanus x acerifolia oraz złotokapu - Laburnum anagyroides. Samotne drzewo, po prawej stronie, za ogrodzeniem fontanny to jabłoń domowa - Malus domestica.

A to już klomb pomiędzy budynkiem Muzeum a kamienicą pełniącą rolę biurowca położoną przy ulicy al. Henryka. Iglak na pierwszym planie to jedlica - Pseudotsuga menziesii. zielony krzew to pęcherznica kalinolistna - Physocarpus opulifolius.

Spoglądam teraz w ulicę Mickiewicza od muzeum w kierunku ronda. W tym czasie trwała wymiana nawierzchni. Budynek po prawej stronie to Państwowa Szkoła Muzyczna.

A to już moje muzeum, jeszcze przed początkiem generalnego remontu. Drzewo na pierwszym planie to klon zwyczajny - Acer platanoides. Zielona kępa po prawej stronie to grab zwyczajny - Carpinus betulus.

Spoglądamy teraz na podwórko, gdzie na on czas jeszcze znajdowała się komenda policji.

Krzew na pierwszym planie to dereń świdwa - Cornus sanguinea.

Wracam ponownie do fontanny, która znajduje się w środkowej części parku od strony ulicy ulicy Słowackiego.

W tym też czasie rozpoczął się generalny remont placu zabaw położonego od strony ulicy Oświęcimskiej. Wówczas nie wyglądało to ciekawie.

Mówiąc prostym językiem zniknęły wszystkie dotychczasowe urządzenia i kilka drzew.

Na szczęście ocalał i do dzisiaj ma się dobrze korkowiec amurski - Phellodendron amurense. Prawdopodobnie jest to jedyny egzemplarz tego gatunku w Chrzanowie. Było jeszcze kilka drzew na rynku, ale te usunięto w związku z jego przebudową w 2005 roku.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji