Kontynuujemy naszą wyprawę. W tym odcinku skupię się przede wszystkim na Skałach Gaudynowskich. Na mapie firmy Compass ten odcinek fotoreportażu został oznaczony kolorem ciemnoniebieskim.
Skałki znajdują się tylko wzdłuż lewego brzegu doliny. Pomiędzy nimi a rzeką biegnie droga wykorzystywana między innymi jako ścieżka rowerowa.
Powierzchnia skał skrywających się w zaroślach jest omszona. Tutaj na pierwszym planie znajduje się krzew dzikiego bzu czarnego - Sambucus nigra.
Pomiędzy blokami wapieni jurajskich znajdują się niewielkie szczeliny, dla których część turystów znalazła zastosowanie.
Ruszamy dalej. Oto kolejna szczelina. W pobliżu rośnie leszczyna - Corylus avellana.
Oto inna leszczyna - Corylus avellana, która czepiła się skały.
Kolejnym ważnym obiektem w obrębie skałek jest ostaniec zwany Scypułem. Musiałem go fotografować na dwa razy. W dolnej części na progu rośnie malowniczy szakłak pospolity - Rhamnus cathartica.
Ponownie przyglądamy się Scypułowi, tym razem z boku. Wyraźnie widać, że skałka się rozwarstwia. W związku z tym w swoim przewodniku pozwoliłem sobie zamieścić uwagę tego rodzaju - spieszmy oglądać Scypuła, bo długo nie postoi, tysiąc lat a może mniej.
Kolejnym ważnym punktem w obrębie Skał Gaudynowskich jest boczna dolinka. Tutaj na ściance o południowej wystawie rozwijają się zarastające murawy.