bio-forum.pl

2008-10-11 Od Poręby Żegoty do Mirowa

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-10-11 Od Poręby Żegoty do Mirowa
19.lut.12 22:15
Piotr Grzegorzek

Kontynuujemy naszą wyprawę. W tym odcinku skupię się przede wszystkim na Skałach Gaudynowskich. Na mapie firmy Compass ten odcinek fotoreportażu został oznaczony kolorem ciemnoniebieskim.

Zaczynamy od kapliczki. Drzewostan po prawej stronie to źródlisko w dolinie potoku Brodła.

Jadę dość szybko do skałek. Po drodze mijam niewielkie obniżenie, biegnące równolegle do drogi.

A to już północny skraj skałek. Formację skrywają zarośla.

Skałki znajdują się tylko wzdłuż lewego brzegu doliny. Pomiędzy nimi a rzeką biegnie droga wykorzystywana między innymi jako ścieżka rowerowa.

Powierzchnia skał skrywających się w zaroślach jest omszona. Tutaj na pierwszym planie znajduje się krzew dzikiego bzu czarnego - Sambucus nigra.

Krzewy różnych gatunków znajdują się w wielu szczelinach i u podnóża skał.

Pomiędzy blokami wapieni jurajskich znajdują się niewielkie szczeliny, dla których część turystów znalazła zastosowanie.

Przyjrzyjmy się wapieniowi we wnętrzu szczeliny.

A taki widok rozciąga się z wnętrza szczeliny na pobliską drogę i brzeg cieku.

Jeszcze rzut oka na strop szczeliny.

Ruszamy dalej. Oto kolejna szczelina. W pobliżu rośnie leszczyna - Corylus avellana.

Oto inna leszczyna - Corylus avellana, która czepiła się skały.

Wchodzimy teraz pomiędzy skałki. Wokół dominują kolejne krzewy leszczyny - Corylus avellana.

Kolejnym ważnym obiektem w obrębie skałek jest ostaniec zwany Scypułem. Musiałem go fotografować na dwa razy. W dolnej części na progu rośnie malowniczy szakłak pospolity - Rhamnus cathartica.

Oto kolejne fragmenty tego ostańca.

Oto ten sam ostaniec widziany z pewnego oddalenia.

W okolicy znajdują się także mniejsze bloki wapieni.

Ponownie przyglądamy się Scypułowi, tym razem z boku. Wyraźnie widać, że skałka się rozwarstwia. W związku z tym w swoim przewodniku pozwoliłem sobie zamieścić uwagę tego rodzaju - spieszmy oglądać Scypuła, bo długo nie postoi, tysiąc lat a może mniej.

Kolejnym ważnym punktem w obrębie Skał Gaudynowskich jest boczna dolinka. Tutaj na ściance o południowej wystawie rozwijają się zarastające murawy.

W jednym miejscu jest tutaj odsłonięty drobny rumosz, który powstał na uskoku tektonicznym.

Tego dnia, nad skałkami krążyły duże ptaki drapieżne.

Odcinek skałek poniżej tego uskoku także w pełni sezonu wegetacyjnego ginie w zaroślach.

I w tej okolicy, a dokładnie na drodze do Alwernia - Kraków kończy się szlak zatytułowany - "Na wschód od Alwerni", a zaczyna ten, który nazwałem "Na południe od Brodeł". Oto widok z drogi do Mirowa. Na horyzoncie znajduje się zalesione wzniesienie Soświca.

Spoglądamy bardziej na zachód i widzimy wzgórze Klasztorne w Alwerni.

Przemieszczamy się w kierunku południowym. Oto kolejny widok wzgórza Soświca.\

A teraz po lewej stronie znajduje się Soświca a po prawej wzgórze Klasztorne w Alwerni.

Następnie bardzo szybko pojechałem w Mirowa. Oto kapliczka w centrum wsi.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji